Hopp til innhold
Forside / nyheter / Demonstrasjon mot behandlingskutt
Støtt oss

Demonstrasjon mot behandlingskutt


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 28.01.2019 / Oppdatert: 17.10.2023


Kutt i det revmatologiske helsetilbudet til revmatikere i Møre og Romsdal har vært et brennhett tema i en kald januarmåned. NRFs fylkeslag jobber hardt for å beholde behandlingstilbudet til medlemmene.

Tekst : Frøken Larsen kommunikasjon / Foto: NRF

– Vi advarer mot de kuttene som er bestemt. Dette er gode og nødvendige tilbud til pasientene. Konsekvensutredningen skal leveres første februar. Det blir styrebehandling i Helse Møre og Romsdal i mars, og vi jobber på for å få beslutningstakerne til å forstå at det ikke er forsvarlig å kutte dette. Våre medlemmer trenger spesialisert behandling og rehabilitering, sier leder Dagny Venke Villa i NRF Møre og Romsdal fylkeslag. Politisk påvirkningsarbeid, fakkeltog, møter med helseforetak og presseoppslag er noen av tiltakene det driftige fylkeslaget har iverksatt for å sikre behandlingstilbudet i regionen.

– Pasientene forsvinner ikke, sa fylkesleder Villa til NRK i et intervju. Hun var sjokkert over at brukerne ikke blir hørt.

Følgene tilbud vurderes å legges ned:

  • Revmatologisk sengepost i Møre og Romsdal
  • Revmatologisk poliklinikk i Kristiansund
  • Rehabiliteringsplasser innen revmatologi i Aure og Mork

Helseledelse mot strømmen

– Det som helseforetaket er i ferd med å gjøre i Møre og Romsdal er virkelig såkalt «kjerringa mot strømmen-helseledelse». De vurderer å kutte i både i revmatologisk sengepost, rehabiliteringsplasser og revmatologisk poliklinikktilbud. Disse spesialiserte og viktige helsetjenestene kan ikke overtas av kommunene, for der er det verken kompetanse eller økonomi. Dette er en kortsiktig løsning, og jeg vil anta at denne praksisen få alvorlige konsekvenser, sier generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund (NRF).

Granaas lister opp følgende tre store utfall av det foreslåtte kuttet i helsetilbudet til revmatikere i Møre og Romsdal:

  • større belastning på de kommunale helsetjenestene som ikke har rett kompetanse eller tiltak ovenfor målgruppen
  • store transportkostnader ved en sentralisering som muligens «spiser opp» en såkalt besparelse
  • sykere pasienter vil oppleve at de ikke får det tilbudet de trenger – pasienter som ikke lenger kan leve aktive liv eller stå i jobb

– Dette er ikke god helseledelse! Her må helseforetaket lytte mer til både pasienter og fagfolk. De fleste med revmatiske diagnoser trenger spesialisert behandling og rehabilitering. Politikerne burde heller regne ut hvilken verdi det lokale tilbudet gir og beregne helseverdien og den totale økonomiske verdien av et godt lokalt helsetilbud. Jeg synes politikerne og Helse Møre og Romsdal legger vrangsyn til grunn for sine beslutninger, uttaler Granaas.

Hun roser fylkeslaget i Møre og Romsdal for godt politisk påvirkningsarbeid for å sikre medlemmenes behandlingstilbud i fylket. – Både fylkesstyret, fylkessekretæren og lokallagene står på og imponerer med fantastisk innsats og mange og gode tiltak avslutter hun.

I media

Les avisoppslag om denne saken her: