Hopp til innhold
Forside / Hjertesjekk kan redde liv
Støtt oss

Hjertesjekk kan redde liv


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 21.11.2021 / Oppdatert: 01.06.2022


Personer med betennelser i leddene har dobbelt så stor risiko for hjerte- og karsykdom som den generelle befolkningen. En hjertesjekk hos fastlegen kan redde liv.

Takk Drillo, med din erfaring som revmatiker og som ambassadør for HjerteKar – #sjekk deg!, hjelper du oss med å belyse hvor viktig det er å sjekke ut risikoen for hjerte- og karproblematikk for de med revmatisk leddsykdom. Personer med betennelser i leddene har har dobbelt så stor risiko for hjerte- og karsykdommer som den generelle befolkningen. En hjertesjekk hos fastlegen kan derfor redde liv.

I Norge er det 100.000 personer som har leddsykdom, med betennelse, og som har høyere risiko for hjerte- og karsykdom enn den generelle befolkningen.

Fastlegen kan holde kontroll på hjertehelsen din og hindre at du får denne type problemer. Målinger av kolesterolet, blodtrykket og andre risikofaktorer vil gi din fastlege et innblikk i risikoen din for fremtidig hjerte- og karsykdom. Fastlegen vil da kunne vurdere om du trenger ekstra hjerteoppfølging. Bestill time hos din fastlege i dag og ta en hjertesjekk.

Hvorfor er risikoen høyere for personer med betennelse i leddene?

Ved økt betennelse i kroppen vil CRP øke, og dermed øke risikoen for fettavleiringer i blodårene (aterosklerose). Dette er en dominerende årsak til død av hjerte- og karsykdommer. Forskningen er forankret i et samarbeid med seniorforsker og kardiolog Anne Grete Semb ved Diakonhjemmet Sykehus.

 

Norsk Revmatikerforbund og Drillo oppfordrer til hjertesjekk

Revmatisme er et samlebegrep på en rekke muskel- og skjelettsykdommer. 1 av 5 nordmenn har en form for revmatisme, noe som tilsvarer over 1 million personer. NRF gjennomfører nå kampanjen Hjertesjekk for å sette søkelyset på sammenhengen mellom revmatisme og hjerte- og karsykdommer.

Forskning viser at det er 40 prosent høyere risiko for å få en form for hjerte- og karsykdom dersom du har inflammatorisk leddsykdom.

– I Norge er det over 100.000 personer som har en form for leddsykdom med betennelse, og som dermed har høyere risiko for denne type sykdom enn den generelle befolkningen, sier Bo Gleditsch, Generalsekretær i NRF. Han legger til at det er viktig å understreke at ikke alle med revmatiske lidelser har større sannsynlighet for hjerte- og karsykdommer.

Gjennom Hjertesjekk-kampanjen ønsker NRF å fremheve viktigheten av å gå til fastlegen for å ta en hjertesjekk. Fastlegen kan holde kontroll på revmatikeres hjertehelse, og hindre utviklingen av hjerte- og karsykdommer. Målinger av kolesterolet, blodtrykket og andre risikofaktorer kan eksempelvis gi innblikk i risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdom.

Egil «Drillo» Olsen er selv revmatiker, og fronter Norsk Revmatikerforbunds Hjertesjekk-kampanje. Drillo fikk selv diagnosen Bekhterevs sykdom i slutten av 30-årene. Dette er en kronisk inflammatorisk giktsykdom som angriper bekkenet og leddene i ryggraden. Sykdommen reduserer bevegeligheten i leddene, noe som fører til ryggsmerte og stivhet. Drillo hadde også hjerteflimmer i en rekke år, og ble operert som følge av dette. Han var ikke klar over at det kunne være en sammenheng mellom revmatismen og sannsynligheten for å utvikle en form for hjerte- og karsykdom.

– Jeg har vært stiv i flere år, og har godt på en rekke medisiner. I dag er det over 15 år siden jeg har brukt medisiner, og jeg lever fint med sykdommen. Nå ønsker jeg å bruke min stemme til å understreke viktigheten av å ta en hjertesjekk. Jeg oppfordrer alle revmatikere til å sjekke hjertet hos fastlegen, sier Drillo.

Sjekk deg

Last ned hjertesjekk-kortet og bestill materiell her

Last ned her Bestill materiell her

Mer om revmatisme og hjerte- og karsykdom

Bo Gleditsch snakker med Egil Drillo Olsen og Anne Grete Semb, kardiolog og seniorforsker ved Diakon-hjemmet sykehus

Revmapodden

Det verkende hjertet ved betennelsesaktige leddsykdommer

Oppsummert viktig forskning av Anne Kerola, MD, PhD ved Diakonhjemmet sykehus

Det verkende hjertet

Drillo på laget

Ønsker å bruke sin stemme til å få revmatikere til å ta en hjertesjekk

Les intervjuet her
Kontaktpersoner

Kontaktpersoner

Ann Kristin Bakke,
prosjektleder/fagsjef interessepolitikk
Tlf: 478 10920
E-post;
ab@revmatiker.no

Håkon Aas,
kommunikasjons- og markedssjef
Tlf: 950 72001
E-post:
ha@revmatiker.no