Hopp til innhold
Forside / Hjertesjekk kan redde liv
Støtt oss

Hjertesjekk kan redde liv


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 21.11.2021 / Oppdatert: 10.02.2023


Personer med betennelser i leddene har dobbelt så stor risiko for hjerte- og karsykdom som den generelle befolkningen. En hjertesjekk hos fastlegen kan redde liv.

Ta i et tak for egen helse

I september-utgaven av NRFs medlemsblad, møter du både en forsker, en fastlege og to ambassadører for NRFs Hjertesjekk-kampanje. Drillo har selv hatt både utfordringer med hjertet og revmatisk sykdom. Han oppfordrer personer med inflammatoriske leddsykdommer til å sjekke hjertet sitt.

Anne Grete Semb er spesialist i hjertesykdommer, seniorforsker og leder for den Forebyggende Hjerte-Revma Klinikken ved Diakonhjemmet sykehus. Les hva hun forteller om forskningen og hennes gode råd.

Marie Dahlskjær er leder av NRFs barne- og ungdomsorganisasjon i Nordland, BURG Nordland, hun elsker å trene, og vil gjerne inspirere andre til å finne sin form for trening.

Hvordan foregår egentlig en hjertesjekk? Fastlege Arne Fetveit forklarer.

Les reportasjen om hjertesjekkampanjen fra medlemsmagasinet til Norsk Revmatikerforbund (nr. 1-2022, pdf).

NRFs Hjertesjekk-kampanje

Personer med betennelser i leddene har har dobbelt så stor risiko for hjerte- og karsykdommer som den generelle befolkningen. En hjertesjekk hos fastlegen kan derfor redde liv.

Drillo er ambassadør for NRFs Hjertesjekk-kampanje. Her på besøk hos NRF anledning innspillingen av Revmapodden. Sammen med Hakon Aas, markedssjef (f.v), Drillo, Bo Gleditsch, generalsekretær, og Ann Kristin Bakke, prosjektleder for kampanjen og fagsjef interessepolitikk.

I Norge er det 100 000 personer som har leddsykdom med betennelse, og som har høyere risiko for hjerte- og karsykdom enn den generelle befolkningen.

Fastlegen kan holde kontroll på hjertehelsen din og forebygger hjertesykdom. Målinger av kolesterolet, blodtrykket og andre risikofaktorer vil gi din fastlege et innblikk i risikoen din for fremtidig hjerte- og karsykdom. Fastlegen vil kunne vurdere om du trenger ekstra hjerteoppfølging. Bestill time hos din fastlege i dag og ta en hjertesjekk.

Hvorfor er risikoen høyere for personer med betennelse i leddene?

Ved økt betennelse i kroppen vil CRP øke, og dermed øke risikoen for fettavleiringer i blodårene (aterosklerose). Dette er en dominerende årsak til død av hjerte- og karsykdommer. Forskningen er forankret i et samarbeid med seniorforsker og kardiolog Anne Grete Semb ved Diakonhjemmet Sykehus.

 

Se filmen «Sjekk deg»

NRFs Hjertesjekk-kampanje

Forskning viser at det er 40 prosent høyere risiko for å få en form for hjerte- og karsykdom dersom du har inflammatorisk leddsykdom. Med Hjertesjekk-kampanjen vil NRF opplyse om sammenhengen mellom revmatisk sykdom og hjerte- og karsykdommer.

– I Norge er det over 100 000 personer som har en form for leddsykdom med betennelse, og som dermed har høyere risiko for denne type sykdom enn den generelle befolkningen, sier Bo Gleditsch, Generalsekretær i NRF. Han legger til at det er viktig å understreke at ikke alle med revmatiske sykdommer har større sannsynlighet for hjerte- og karsykdommer.

Gjennom Hjertesjekk-kampanjen ønsker NRF å fremheve viktigheten av å gå til fastlegen for å ta en hjertesjekk. Fastlegen kan holde kontroll på revmatikeres hjertehelse, og hindre utviklingen av hjerte- og karsykdommer. Målinger av kolesterolet, blodtrykket og andre risikofaktorer kan eksempelvis gi innblikk i risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdom.

Drillo er ambassadør for Hjertesjekk

Egil «Drillo» Olsen er selv revmatiker, og fronter Norsk Revmatikerforbunds kampanje. Drillo fikk selv diagnosen Bekhterevs sykdom (aksial spondyloartritt) i slutten av 30-årene. Dette er en kronisk inflammatorisk giktsykdom som angriper bekkenet og leddene i ryggraden. Sykdommen reduserer bevegeligheten i leddene, noe som fører til ryggsmerte og stivhet. Drillo hadde også hjerteflimmer i en rekke år, og ble operert som følge av dette. Han var ikke klar over at det kunne være en sammenheng mellom Bekhterevs sykdom og sannsynligheten for å utvikle en form for hjerte- og karsykdom.

– Jeg har vært stiv i flere år, og har godt på en rekke medisiner. I dag er det over 15 år siden jeg har brukt medisiner og jeg lever fint med sykdommen. Nå ønsker jeg å bruke min stemme til å understreke viktigheten av å ta en hjertesjekk. Jeg oppfordrer alle revmatikere til å sjekke hjertet hos fastlegen, sier Drillo.

Sjekk deg

Last ned hjertesjekk-kortet og bestill materiell her

Last ned her Bestill materiell her

Podkast

Episode 30, Hjertesjekk med Drillo og Anne Grete Semb, Diakonhjemmet sykehus

Hør Revmapodden

Det verkende hjertet ved betennelsesaktige leddsykdommer

Oppsummert forskning av Anne Kerola, MD, PhD ved Diakonhjemmet sykehus

Det verkende hjertet

Drillo på laget

Ønsker å bruke sin stemme til å få revmatikere til å ta en hjertesjekk

Les intervjuet her
Kontaktpersoner

Kontaktpersoner

Ann Kristin Bakke
47810920

Håkon Aas
95072001

E-post Ann Kristin E-post Håkon