Hopp til innhold
Forside / Du og diagnosen / Din Helse
Støtt oss

Din Helse

Helse er et enormt begrep. Det kan kort sagt definere hva du foretar deg i hverdagen. Din helse er ofte et speilbilde av dine daglige vaner.

Livsstilen vår, eller «måten vi lever på» har alt å si for hvordan hverdagen vår er. Livsstil påvirker også sykdomsaktiviteten til en med revmatisk sykdom. Kroppen er som skapt for bevegelse, men allikevel er vi mindre aktive enn før, bruker mer tid på «aktiviteter» som ikke krever fysisk aktivitet, eller som ikke bygger opp under en sunn og god livsstil. Arbeid, skole, jobb, trening, fysisk aktivitet, søvn, stress, barn, venner og familie er eksempler på hva vi bruker vår hverdag til.

 

 • Din livsstil

  Kroppen er som et slags bilmotor, uten fylling av bensin, olje, spylevæske, vask og service og generelt vedlikehold, vil levetiden og kvaliteten på bilmotoren reduseres. Vi kan sammenligne bilmotoren med kroppen, for den må gis rikelig med sunn mat, fysisk aktivitet, søvn, hvile, trening, trivsel og sosialt samhold.

  Dersom man har revmatiske og/eller muskel og skjelettplager er det oftere mer fusk i motoren, og man er kanskje litt mer avhengig av jevnlig service og vedlikehold. Din livsstil avhenger av hvordan du tar vare på din «motor».

 • Test din helse her

  Det handler det om å vite hvor viktig det er å fokusere på en sunn og god livsstil, og hva man bør fokusere på som revmatiker for å få best mulig livskvalitet. Vi ønsker at du lever den beste livsstilen du kan for å ha en hverdag fylt med glede og trivsel og at du skal ha gode verktøy til å leve med sykdommen.

  Spørsmålene under handler om hvordan du oppfatter helsen din. Disse opplysningene vil hjelpe oss til å forstå hvordan du føler deg og hvor godt du er i stand til å utføre dine vanlige aktiviteter.

  Testen kan du gjøre når som helst, og er en god måte for deg å se utviklingen.

 • Utfordrende med aktivitet

  Vi har ofte et mål om at kroppen skal fungere 100%, men hvor realistisk er det? Sett deg mål ut ifra hvordan kroppen er nå, ikke mål etter hva du kunne klart dersom du var 25 år gammel og helt frisk.

  Her kan du ta en test som handler om hvordan barrierer og mestring påvirker deg og ditt aktivitetsnivå

  Ta testen her

 • Mestring av revmatisk sykdom

  Her kan du ta en test som handler om hvordan du mestrer din hverdag med en revmatisk sykdom.

  (link)

 • Ditt fysiske aktivitetsnivå

  Før og etter at en initierer i å delta eller begynne med fysisk aktivitet, kan det være meget motiverende for deg å måle aktivitetsnivå før, under og etterpå.

  Klar Ferdig Tren handler ikke om å bli noen supermosjonist, trene hver dag og kun fokusere på trening i hverdagen. Kurset handler om å bruke fysisk aktivitet og trening som en slags egenbehandling for å bygge god helse, gode vaner, forebygge mot livsstilssykdommer og øke livskvaliteten.

  Testen handler om ditt fysiske aktivitetsnivå.

 • Medisinsk oppfølging

  Mange revmatikere opplever gode og dårlige perioder med sykdommen sin, men det er svært viktig å følge opp sin medisinske behandling også når formen er bedre. Spesielt etter en varm sommer har noen mindre symptomer enn vanlig, og da kan det være lett å glemme å ta medisiner som avtalt med legen. Kanskje man trapper ned på egenhånd, eller hopper over doser.

  Dessverre opplever mange da ofte en enda sterkere forverring senere, når høst og vinter kommer samtidig som den langsiktige effekten av medisinsk behandling er svekket av lavere eller glemte doser. For oss som lever med kronisk sykdom, er medisiner – og det å følge opp medisinsk behandling, også en del av en aktiv livstil. Skal du endre medisinering eller legge om behandlingen din, må det alltid skje i samråd med din behandlende lege.

 • Aktivitetstrappa

  Se videoen om «aktivitetstrappa». Etter å ha sett filmen vil vi at du skal tenke gjennom:

  1. Hvor tror du at du er i dag?
  2. Hvor ønsker du å være?

  Her kan du se aktivitetstrappa

Fant du det du lette etter?

467 112