Hopp til innhold
Forside / Du og diagnosen / Kosthold & Ernæring
Støtt oss

Kosthold & Ernæring

Et velbalansert kosthold gir oss ikke bare mer energi og krefter til å utføre de daglige aktiviteter, men påvirker også trening, kan gi ekstra energi, kan bidra til å føle oss vel, fungere som restitusjon og reduserer risikoen for visse helseproblemer og livsstilssykdommer.

Et riktig sammensatt kosthold vil hjelpe oss til å styrke immunforsvaret, gi mer energi før, under og etter trening og aktivitet, og kan potensielt forbedre både trening og prestasjon.

Ønsker du å vite mer om kosthold (vitaminer, mineraler, næringsstoffer, mat og plager etc) trykk her.

  • Helsedirektoratets kostråd

    Kostrådene passer for de fleste, de kan også brukes av dem med økt sykdomsrisiko, f.eks. overvekt.

    1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
    2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
    3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
    4. Spis grove kornprodukter hver dag.
    5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
    6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
    7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
    8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
    9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
    10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
    11. Velg vann som tørstedrikk.
    12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

    Les mer om kostrådene her.

    Les om hvordan trening kan hjelpe mot utmattelse

  • Mat og drikke i tilknytning til trening

    Her kan de lese mer om hvordan du kan tilpasse dine matvaner mot trening og aktivitet.

  • Middelhavskost

    Middelhavsdietten kjennetegnes av et kosthold med mye frukt, grønnsaker og belgfrukter, fete fiskeslag og hvitt kjøtt. Rene og ferske råvarer, samt magre proteinkilder, er også viktige stikkord.

    Skal du spise riktig etter retningslinjene for middelhavsdietten, må du spise mindre av rødt kjøtt, produkter basert på rødt kjøtt og fettmarinert rødt kjøtt. Det anbefales at du holder deg unna svinekjøtt.

    Utprøvd i generasjoner

    Middelhavskosten kan også forebygge hjerte-karsykdom. Det finnes studier som tyder på at personer med revmatisme kan få mindre smerter og morgenstivhet, redusert sykdomsaktivitet og økt fysisk funksjonsevne når de legger om kostholdet sitt slik denne dietten er bygget opp. Dette kostholdet er utprøvd i generasjoner i middelhavsregionen. Samtidig er det viktig å påpeke at de ikke nødvendigvis spiser slik lenger i mange land rundt Middelhavet. Mange matretter og matvarer som vi forbinder med Middelhavet i dag, er ikke nødvendigvis spesielt sunne – for eksempel pizza og pasta basert på hvitt mel.

    Rene råvarer

    Fordelene med middelhavskosten er at den er basert på rene og ferske råvarer, magre proteinkilde, og et høyt inntak av frukt og grønnsaker. Et gjennomført middelhavskosthold gir mindre mettet fett og mer umettet fett og øker mengden antioksidanter.

    Slik kan du bygge deg opp et middelhavskosthold:

    • Spis frukt, bær og grønnsaker
    • Spis mye fisk, både fet og mager til middag og fet fisk som pålegg. Spis moderate mengder hvitt kjøtt.
    • Unngå eller reduser mengden rødt kjøtt, svinekjøtt, fettmarinert kjøtt og blandingsprodukter av kjøtt til middag
    • Du kan spise ris og poteter i moderate mengder, og pasta av grovt mel.
    • Bytt ut fint brød med grovt brød og grove kornprodukter.
    • Bruk myk margarin på brødet, olje i salaten og sunt fett til steking.
    • Spis belgfrukter som bønner, erter, linser og nøtter til middag og gjerne også til andre måltider.
    • Sørg for å få nok kalsium i kosten. Ost, yoghurt og melk i moderate mengder. Liker du ikke eller tåler du ikke søt melk, kan du erstatte den med sur melk.
    • Søtsaker med mye sukker og mettet fett bør du ikke konsumerer mer enn et par ganger i uken. (tilsatt sukker: ca 60-70 gram for menn, og 50-55 gram maks per dag)
    • Husk også på regelmessig fysisk aktivitet for å få fart på forbrenningen i kroppen.

Fant du det du lette etter?

1 0