Hopp til innhold
Forside / Du og diagnosen / Mestre kronisk sykdom / Klar Ferdig Tren / Høyintensiv trening ved revmatisk ryggsykdom
Støtt oss

Høyintensiv trening ved revmatisk ryggsykdom

En ny studie viser at høyintensiv trening reduserer sykdomsaktiviteten, smerter, utmattelse, stivhet og betennelse hos pasienter med den revmatiske leddsykdommen Spondyloartritt.

 

Spondyloartritt (SpA) er en samlebetegnelse på flere kroniske inflammatoriske revmatiske sykdommer, tidligere kalte Bekhterevs sykdom. Studien på høyintensiv trening for pasienter med SpA, ble ledet av Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR).

Bakgrunn – En viktig del av behandlingen

Trening har alltid vært en viktig del av behandlingen for personer med SpA, men at fokus tradisjonelt har vært på lavintensiv trening som bevegelighet og bassengtrening. Det er mange som unngår høyintensiv trening, og da vil man gå glipp av mange helsegevinster ved trening, for eksempel effekten på hjerte- og karsystemet.

Pasientene deltok i et 12 ukers høyintensivt treningsprogram der de gjorde 3 treningsøkter i uken. Treningen var intervaller (4 x 4) etterfulgt av tung styrketrening for store muskelgrupper.

Resultater – Samtlige symptomer ble forbedret

Det mest slående var at resultatene på samtlige symptomer gikk i positiv retning. Sykdomsaktiviteten, smertene, stivhet i leddene, betennelsen ble redusert samt at deltakerne opplevde mindre utmattelse og de som trente hardt reduserte sin utmattelse. Resultatene viser at det bare har positive effekter å trene.

Pasientene kom i bedre fysisk form med dette treningsprogrammet, og derfor ble risikoen for hjerte- og karsykdom redusert.

Dersom du ønsker å komme i gang med høyintensiv trening, men er usikker på hvordan du skal komme i gang, så anbefaler vi deg å ta kontakt med en fysioterapeut som kan hjelpe deg å sette sammen et treningsprogram.