Hopp til innhold
Støtt oss

Skoråd


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 09.08.2019 / Oppdatert: 05.01.2024


Når man har artrittsykdommer kan man ha ulike plager. En god sko kan være med på å avlaste, samtidig som den kan hindre at man ikke utløser eller forverrer fotplager.

Men hva er egentlig en god sko? Vi viser til listen nedenfor, som er Men hva er egentlig en god sko? Vi viser til listen nedenfor, som er utarbeidet av Anne-Marit Nøtland (Autorisert ortopediingeniør) og Janne K. Klungtveit, (Autorisert fotterapeut og biomekanisk terapeut) som jobber hos Blatchford Ortopedi AS i Kristiansand (ortopedisk klinikk og verksted)

Vi håper at dette vil gjøre det enklere for deg å finne gode sko til dine føtter.
(NB: Det er generelle skoråd, ikke individuelle)

Hva bør du tenke på når du kjøper nye sko?

1. Passform
Det aller viktigste er at skoen passer til din fot. En god sko skal ikke gå seg til.
Skoen skal passe med en gang du tar den på. Hvis skoen er for trang så er det feil sko for dine føtter. Vi anbefaler at du går med skoene på i butikken, for å kjenne etter om den er romslig, og lang nok til føttene dine.
En feil sko kan «klemme» sammen forfoten/midtfoten din, som kan være en utløsende faktor for andre fotplager.

2. Unngå konkavitet
Se om skoen har mye konkavitet i forfot. Dette kan være vanskelig å se hvis man ikke kan ta ut orginalsålen oppi skoen.
Ta ut innersålen (hvis det går) og se om du kan se en konkav «skål» i forpartiet på sålen.

For mye konkavitet kan føre til at du synker ned med forfoten, noe som kan gi deg belasting på de midterste tærne, som kan utløse torner og hard hud. Dette er noe som kan være smertefullt. Kan også gi smerter på forsiden av leggen og under forfoten.

3. Unngå bananform
Det enkleste er å se under skoen. Har skoen en bananform? Vi anbefaler at du unngår slike sko, da det kan føre forfoten innover. Det kan bla gi et ugunstig gangmønster og knesmerter på innsiden av kneet.

4. God snøring
Her vil det også variere hva du trenger. Vi anbefaler sko med BOA-løsning for denne typen låsing strammer jevnt over midtfoten din, og lar foten utføre de bevegelsene den skal gjøre under gange.
Man kan også ha snøring, bare pass på at snøringen ikke går for langt frem på skoen.

Hvis du har en sko som fyller de kriteriene du trenger, men du har problemer med å knytte lisser eller trenger borrelås, så anbefaler vi at du kontakter et ortopedisk verksted, hvor man i de fleste tilfeller kan få satt på BOA-løsning, eller påsette borrelås både med og uten hemper.

5. God stabilitet
Unngå kjempelette og myke sko, da det ikke vil gi foten noe stabilitet, foten får ingen motstand, eller noe å jobbe med, og man kan «synke ned» med forfoten. Hvis du kan vri skoen som en klut, så er skoen ikke stabil nok.

Hælkappen kan du også teste ved å kjenne på hælkappen på skoen. Det skal være litt motstand.

6. Material
Materialvalg på sko, det som vi anbefaler her er at overlæret på forfoten er av mesh-material, eventuelt mykt skinn. Når man har denne typen material, så vil huden og foten få lov til å ekspandere, og man blir ikke «presset» inn i skoen.

Hvis skoen presser på noen punkter på foten, kan man punktblokke skoen (skinnsko) for å hindre fotplager. Dette kan gjøres på et ortopedisk verksted/hos skomaker.

7. Velg avrundet hæl
Hvis yttersålen bak på hælen går ut så kan det føre til at du ikke får satt ned foten slik som du bør. Det kan føre til at ankelen ikke får den bevegelsen den skal ha når du går og det kan gi ankel og leggsmerter. Se etter en sko som har avrundet hæl.

Skoen bør være stabil, trenger man ekstra demping eller avlastning så kan dette være i form av enten en fotseng eller en såle.

Skoens hælsåle sett bakfra bør være bred for å ha god sidestabilitet

Hvem er vi
Autorisert ortopediingeniør er en kliniker som har en 3-årig universitetsutdannelse, med påfølgende 2 år i turnusarbeid. En ortopediingeniør tar mål og tilpasser ortopediske hjelpemidler som proteser, ortoser, ortopediske sko og fotsenger.

Autorisert fotterapeut med videreutdanning i biomekanisk terapi har gått en 3-årig videregående utdanning, med påfølgende 1 år på universitet. En fotterapeut med videreutdanning i biomekanisk terapi har kunnskap om sko, og kan behandle og forebygge fotplager, samt behandle negler og ulike hudlidelser.

Sammen kan vi gi et tverrfaglig tilbud, hvor du som kunde er i fokus.

Vi kan hjelpe med dette

Vurdere om du trenger en individuell innleggsåle, individuell tilpasset fotsenger eller spesialsko.
Hvis du ønsker individuelle skoråd, så innehar fotterapeuter med biomekaniskterapi og ortopediingeniører mye kompetanse for å kunne gi deg gode skoråd, enten om det er til arbeid, hverdag eller trening.

Vi kan for eksempel bytte fra lisser til borrelås på dine sko, hvis det er utfordrende å knytte lissene pga. dine revmatiske plager.

Dersom det er behov for spesialtilpasset fottøy kan det i noen tilfeller søkes stønad fra NAV. Dette gjøres av en spesialist innen f.eks. revmatologi. I noen tilfeller er det ikke grunnlag for stønad fra NAV, og kunden må da dekke utgiftene selv.

Janne Kvale Klungtveit, Autorisert fotterapeut og biomekanisk terapeut
Anne-Marit Nøtland, Autorisert Ortopediingeniør
Blatchford Ortopedi AS, avdeling Kristiansand

Referanser
Haugaa, T (2018)

Referansegruppe, Blatchford Ortopedi AS
Jørund Fjærbu, Ortopediingeniør
Anne Helene Nordheim, Ortopediingeniør
Jana Freidrichsen, Ortopediingeniør
www.Blatchford.no

 

Les også: 6 tips til vintersko for barn med leddplager