Hopp til innhold
Forside / Ditt lokallag / Troms / Foredrag av ergoterapeut Lars Reigstad
Støtt oss

Foredrag av ergoterapeut Lars Reigstad


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 28.04.2016 / Oppdatert: 16.09.2016


Tema på dagens medlemsmøte var "Hva kan ergoterapeuten hjelpe oss med?"

Dette var et interessant foredrag, selvom det ble noe amputert siden vi ikke fikk projektoren til å virke. Allikevel fikk vi god informasjon om både leddvern, hjelpemidler og den nye ordningen med økonomisk tilskudd til å selv kjøpe såkalte småhjelpemidler.

Når det kommer til leddvern poengterte ergoterapeuten at det er viktig spesielt for oss som har leddproblematikk å forsøke i størst mulig grad å jobbe med leddene våre i såkalt midtstilling. Det vil si at man jobber med leddene i den stilling hvor de er midt på sin akse, og hvor man ikke overtøyer hverken bøye- eller strekke-muskulaturen. Her skulle han egentlig vise oss en presentasjon fra ergoterapiavdelingen ved Haukeland sykehus, men det fikk han dessverre ikke gjort pga problemet med projektoren. Derfor legger jeg ut presentasjonen her, slik at hver enkelt kan se gjennom den. Her er det mange gode tips for vonde ledd og muskler:

Leddvern fra Haukeland universitetssykehus

Når det kommer til de såkalte småhjelpemidlene er dette ikke noe man lenger kan få fra Hjelpemiddelsentralen. Derimot kan man nå søke NAV om å få et tilskudd på kr 2000,-, som man kan søke om hvert 4. år. Disse pengene kan man da bruke til å kjøpe det man ønsker/har behov for selv. Det finnes mange butikker der ute som har et stort utvalg både i fysisk butikk og på nett. Den mest kjente er Enklere Liv som både har fysisk butikk i Tromsø og nettbutikk. Man kan selv hente søknadsskjema på nav.no, eller få hjelp av ergoterapeut eller fysioterapeut til å fylle ut dette. Skjemaet på NAV kan finnes her:

Skjema småhjelpemidler

Dersom man har behov for større hjelpemidler, sånn som løfte-hvilestol, arbeidsstol, spesiell madrass osv (det er 1000-vis av hjelpemidler der ute) kan man kontakte ergoterapeut i kommunen, eller be om å bli henvist til ergoterapiavdelingen på UNN i Tromsø.