Hopp til innhold
Forside / Ditt lokallag / Telemark / – Foreningen betyr så mye for oss
Støtt oss

– Foreningen betyr så mye for oss


Skrevet av: Notodden og omegn / Publisert: 25.10.2018 / Oppdatert: 02.09.2019


Vi har fått veldig mange venner og god sosial omgang ved å være med i foreningen.

DEL

Det sier Solbjørg Heggdal (74) og Arne Karlsen (77), og dette var spesielt viktig for Heggdal, som kom til byen i 2013.

– Jeg ville flytte nærmere barn og barnebarn som bor i Notodden, og da de bygde hus fikk jeg overta leiligheten, forteller Heggdal, som kommer fra et sted ved Molde. Der var hun aktiv på seniordansen, og begynte med det samme på Skoland i Notodden.

– Grethe Mostue var sjef på kjøkkenet for revmatikerne når de var på Skoland, og hadde bruk for flere friske bein på kjøkkenet. Jeg ble med på dette, og meldte meg raskt inn i foreningen

Heggdal sier hun ikke har revmatisme, men sliter litt med artrose, eller slitasjegikt som det ofte kalles.

– Men, dette er ikke noe å bry seg om. Foreningen derimot har betydd mye. Det er viktig for en innflytter å få et slikt fellesskap. Jeg ble kjent med mye folk på kort tid, og kjent i skog og mark i nærområdet ved å delta på onsdagsturene til stavganggruppa vår Kvatron. Jeg er også med på treningene i varmtvann, sier Heggdal.

nettopp det å gå tur er Karlsen opptatt av. Heller ikke han er revmatiker, men da kona Arna fikk leddgikt på 1980-tallet ble han med for å følge opp henne, og meldte seg selv inn i 2004. Han har ledet stavganggruppa i mange år, og går også noen turer selv i uka utenom dette. Og det fikk han erfare at lønner seg.

Det ble dramatikk da han og kona var om bord på danskebåten. De hadde spist middag og gått ned i lugaren for å slappe av. Karlsen følte seg ikke helt i form. Han tok av seg bukse og sokker og la seg på senga, mens kona gikk på badet.

– Plutselig spydde jeg blod og fikk nesten ikke puste, forteller Karlsen.

Kona fikk kontakt med de på nabolugaren, som varslet videre, og snart surret en luftambulanse langs skipssiden.

– Vi var midt i Kattegat. Jeg fikk kreket meg opp på en båre, og ble heiste opp i helikopteret, og så ble Arna heiste opp og fikk være med til sykehuset i Danmark. Det gikk bare to timer så ble jeg operert. Senere sa legen følgende til meg: – Du må være i meget god form for det som normalt tar sju dager har du klart på tre. Karlsen forteller at det var fordøyelsesproblemer som skapte den dramatiske situasjonen. Dermed kan han skrive under på ting han selv har skrevet: Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for den enkeltes helse og har en forebyggende effekt på en rekke sykdommer. Fysisk aktivitet gir økt overskudd, virker positivt på humøret, og er en fin mulighet til sosialt samvær.

–Men, Jeg puster tyngre i dag. Jeg er for glad i god mat, og trener for lite, sier Karlsen, som tross dette utsagnet ikke blir svett av å gå opp til Vindsås.

– Men, da sa jeg ikke noe om hvor fort jeg går, smiler Karlsen