Hopp til innhold
Forside / Ditt lokallag / Oslo / Skikurs til glede for revmatikere!
Støtt oss

Skikurs til glede for revmatikere!


Skrevet av: Oslo / Publisert: 05.03.2021 / Oppdatert: 18.05.2021


Skikurs til glede for revmatikere!

Gabriella trives godt i skisporet!
(Foto: privat)

NRF Oslo Fylkeslag satser videre på skikurs for revmatikere. Gabriella Bäckström har tidligere deltatt på ulike skikurs, i regi av NRF Oslo fylkeslag og deltar så gjerne igjen. På et av kursene hadde hun også med seg sin samboer som pårørende deltager. Han valgte i samme moment å melde seg inn i Norsk Revmatikerforbund.    

Vi møter 56 år gamle Gabriella fra Oslo som nylig har kommet hjem fra hytta si på Gausdal. Der har hun og samboeren hatt fine dager med mye ski på bena. Gabriella fikk diagnosen ulcerøs kolitt i 2012 som også innebar leddbetennelse. Men med fast medisinering av kortison, ble leddbetennelsen holdt i sjakk frem til 2015. Da måtte hun operere bort  tykktarmen og i den forbindelse også slutte med kortisonbehandlingen. Noe som har resultert i kontinuerlige smerter i leddene.

Gabriella er opprinnelig fra Finland og er som hun sier født med ski på bena. Hun meldte seg derfor i første omgang på skikurset for å kanskje lære noen triks. Men erfaringen ble noe helt annet enn forventet. Hun fikk raskt erfare at skiteknikken fra barndommen hadde utviklet seg betraktelig.

-Skigåing i seg selv er bra for min helse, da det gir en mer jevn belasting og trener hele kroppen. Men med den nye teknikken som jeg lærte, ble det enda bedre, det går lettere, forteller Gabriella.             

Samboeren hennes er også en ivrig skigåer. Han har ikke de utfordringene som hun har, i forhold til helse. Men også han fikk oppleve at den nye teknikken de lærte, ga mer fremgang.

-Ski er en stor del av livet vårt. Takket være ny kunnskap om teknikk, har vi i sammen utviklet våre skiferdigheter med mange aha opplevelser, forteller Gabriella ivrig.

Skikurset er lagt opp til at deltagerne skal få en god individuell oppfølging. Det gjøres bl.a. ved at skiinstruktøren kartlegger ferdigheter og funksjoner. Ut ifra resultatet settes de inn i grupper med andre deltagere på samme nivå. Dette er for at de skal få den beste oppfølgingen ut ifra behov samt for å skape godt samhold. Gabriella forteller om en episode, da instruktøren gikk ved siden av henne. Hun ble både instruert i å slippe staven samt ikke føre den for langt bak. Dette for å gå mer effektivt. Instruktøren valgte ulike treningsmetoder, som han så egnet seg for hennes helsetilstand og kompetanse. Innimellom ble det også finpuss på teknikk.

-Instruktøren skapte en god balanse mellom mestring og press, avslutter hun entusiastisk.

(Skrevet av Jeanette Hoel)
(Foto: Privat)