Oslo Universitetssykehus starter opp tre nye studier om systemisk sklerose. Rekruttering av pasienter skjer i november og desember. Kan en av studiene være aktuelt for deg?
Nedenunder finner du informasjon om de tre ulike studiene, hvem som kan delta og hvordan ta kontakt om dette kan være noe for deg.
CONQUEST
Hva skal studien undersøke?
Studien er en global randomisert klinisk plattformstudie utviklet av Scleroderma Research Foundation (SRF) i samarbeid med biofarmasøytiske selskaper for å utvikle legemidler for behandling av ILD knyttet til systemisk sklerose. Studien har én overordnet Master-protokoll og to understudier med to forskjellige medikamenter som skal prøves ut. Medikamentene som skal prøves ut, har som mål å stoppe eller bremse utviklingen av fibrose i lungene. Dersom du har det som skal til for å delta, etter gitte kriterier i Master-protokollen, skjer det en loddtrekning om hvilken studie man skal prøve ut. Deretter er det en loddtrekning om du skal få det utprøvende legemiddelet eller placebo (narremedisin).
Studien vil medføre tett oppfølging ved OUS Rikshospitalet av studielege og studiesykepleier, og studien vil gå over 52 uker. Det må tas blodprøver, pusteprøver, bilde av lungene dine og det er en del utfylling av spørreskjemaer. Det vil etter avsluttet studietid være noen uker oppfølgingstid, alt avhengig av hvilken studie du blir valgt ut til. Dine utgifter til transport vil bli dekket via Pasientreiser, dersom du skulle ha noen!
Hvem kan delta?
Pasienter med systemisk sklerose med interstitiell lungesykdom (SSC-ILD). Du må ikke ha hatt sykdommen lenger enn 5 år og stå på stabil medisinering. Vi ønsker primært pasienter med diffus kutan systemisk sklerose. Er du i tvil om du passer inn, men kunne tenke deg å høre mer om studien, så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.
Oppstartdato for rekruttering: November 2024
Hvor mange deltakere? 2-3
Kontaktperson: Maren Austmo Pedersen, e-post: maaupe@ous-hf.no eller Maylen N. Carstens, e-post: maylno@ous-hf.no
Nor-mILDer
Det er en hjemmebasert sykdomsoppfølging av interstitiell lungesykdom ved systemiske revmatiske tilstander.
Hva skal studien undersøke?
Studien undersøker om et helt nytt oppfølgingsopplegg med digital hjemmemonitorering er bedre enn den sykdomsoppfølgingen pasienter med ILD har i dag.
Vi gjennomfører en randomisert klinisk studie hvor en gruppe har vanlig sykdomsoppfølging og en gruppe har hjemmemonitorering over tilsammen 1 år. Deltagerne deles tilfeldig inn i gruppene (randomisering – styrker kvaliteten på studien). Den ene gruppen får vanlig oppfølging med kontroller på sykehus hver 6. måned. Den andre gruppen utstyres med utstyr for å måle lungefunksjon samt tilkobling på en spesialutviklet nettside (Zeen health) som innhenter data fra apparatene. Du må ha tilgang til smarttelefon eller nettbrett for å delta, men det andre utstyret får du utdelt.
Det blir i forbindelse med studien tatt flere prøver; blodprøver, urin og neseprøve som sendes inn til analyse av blant annet DNA-fragmenter for å forske på nye metoder for sykdomsoppfølging og å kartlegge sykdomsutvikling. Prøvene tas i forbindelse med planlagte sykehusbesøk i studien. Neseprøven sendes til utlandet for analyse. CT-undersøkelser tas ved studiestart og studieslutt.
Pasienter i hjemmemonitoreringsgruppen vil sende inn lungefunksjonsmåling (FVC, resultat av «1-minutt-sitte-stå-test» med oksygenmetning og puls ved anstrengelse, temperatur) og svare på spørsmål om symptomer hver 14. dag. Studien pågår i 1 år for begge grupper. Pasientene som monitoreres hjemme, vil også ha oppfølging på sykehuset etter behov. Hjemmemonitoreringen skal ikke erstatte sykehuskontroller, men vi ønsker å undersøke om det vil kunne bidra å fange opp sykdoms forverring tidligere og mer presist.
Pasientgruppe
Pasienter med revmatisk sykdom (Systemisk Sklerose, Revmatoid Artritt, Sjögren syndrom, Antisyntetasesyndrom, MCTD) som påvirker lungene (ILD).
Oppstartdato for rekruttering: Desember 2024
Antall deltakere: 120
Kontaktperson: Mona T. Ramsli, morams@ous-hf.no
Hvis du vil, kan du lese mer om studien på OUS sine nettsider: Nor-mILDer – Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)
Nor-SSCardioCare
Hjemmebasert sykdomsoppfølging av hjertesykdom ved systemisk sklerose.
Hva skal studien undersøke?
Studiens formål er å undersøke gjennomførbarheten av hjemmebasert sykdomsoppfølging hos pasienter med pulmonal arteriell hypertensjon ved systemisk sklerose.
Forløpet av pulmonal arteriell hypertensjon ved systemisk sklerose er svært varierende, og vi vet lite om hva som skjer i månedene mellom faste sykehuskontroller. Med denne studien ønsker vi å finne ut hvordan din sykdom oppfører seg over tid med mål om å identifisere hjemmebaserte markører som kan bidra til tidligere påvisning av sykdomsprogresjon. I tillegg ønsker vi å undersøke din opplevelse av digital hjemmeoppfølging. Resultatene fra pilotstudien vil brukes i planleggingen av en større studie rettet mot tidligere identifisering av hjertesykdom og sykdomsprogresjon gjennom hjemmemonitorering hos pasienter med systemisk sklerose, noe som kan føre til raskere intervensjon og forbedret pasientomsorg.
Studien innebærer blant annet måling av fysisk funksjon og pasientrapporterte utfallsmål hjemmefra hver 14. dag, samt 1-ukes monitorering av hjerterytme via e-helseteknologi.
Det er to fysiske oppmøter (studievisitter) og oppfølgingstid på 12 uker.
Deltakerne får dekket nødvendig transport etter gjeldende regler hos Pasientreiser.
Pasientgruppe
Voksne pasienter med systemisk sklerose og pulmonal arteriell hypertensjon kan delta i studien. I tillegg må man ha tilgang til internett og erfaring med bruk av smarttelefon eller andre digitale enheter samt evne til å følge studieprosedyren.
Man kan ikke delta hvis man har alvorlig hjerte-, lunge- eller nyresykdom, aktiv behandling for kreftsykdom, svangerskap/planlagt svangerskap eller ikke er i stand til å snakke, skrive og lese norsk.
Pasienter kan melde interesse via sin fastlege, eller ved direkte kontakt med kontaktperson.
Oppstartdato for rekruttering: Desember 2024
Antall deltakere: 20
Kontaktperson: Forskningssykepleier Maylen N. Carstens, maylno@ous-hf.no