Hopp til innhold
Forside / nyheter / 6 gode samlivsråd for kronikere
Støtt oss

6 gode samlivsråd for kronikere


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 09.03.2017 / Oppdatert: 09.03.2017


1 av 4 lever med en kronisk sykdom. Over 300 000 har fått påvist en revmatisk diagnose. De utgjør den største kronikergruppen i Norge. Forskning viser at kronikere oftere har samlivsbrudd enn friske.

I anledning Revmatikerdagen den 15. mars, setter Norsk Revmatikerforbund (NRF) helse, sex og samliv på dagsorden. Smerter, utmattelse og depresjoner er vanlig blant de som lever med kroniske sykdommer, og det påvirker sex og samliv.

Som et ledd i vårt mestringsarbeid, har NRF utviklet 6 gode samlivsråd:

1. Vær åpen

Kommunikasjon er ekstra viktig når en i forholdet er syk. Vær åpen med nære relasjoner, leger, kjære, venner og med Norsk Revmatikerforbund. Mange kvier seg for å klage over smerter og utbrenthet, av frykt for å skremme den andre vekk. Minn deg selv på at partneren din er glad i deg og ønsker deg alt godt. Ærlighet skaper tillit, og det er avgjørende for å lykkes i både gode og onde dager. Når partnerne forstår hverandre er det lettere å vise omsorg og empati for den som er syk.

2. Håndter følelsene

Det å være syk, påvirker også følelsene og tankene dine. Bekymringer, frustrasjon, sinne og tristhet er følelser som kan dukker opp både hos den som er syk og hos de som står rundt. Det å snakke med andre som har vært i samme situasjon og sette deg inn i hva sykdommen og behandling går ut på, gir bedre kontroll. Skap samtidig rom for å kjenne på det som er vanskelig, og sett ord på det som gnager. Delt sorg er halv sorg.

3. Vær sosial med god samvittighet

Å ha venner og et sosialt nettverk utenom forholdet er viktig for den mentale helsen. Den friske i forholdet må få lov til å leve et mer aktivt sosialt liv enn den syke uten å ha dårlig samvittighet – selv om den som er syk ikke orker. Det er også viktig for den syke å ha et sosialt nettverk og møte venner. Det gir energi!

4. Vær tydelig og ha realistiske forventninger

Forventningene vi har til oss selv og til andre når det gjelder samliv og sexliv er ofte urealistiske. Tenk gjennom hva som er viktig for deg, og for dere sammen. Senk terskelen, sett grenser og gjør prioriteringer sammen, slik at begge parter blir hørt.

5. Vis at du setter pris på den andre

Både den som er syk og den som er frisk trenger oppmerksomhet og omsorg fra partneren. Fokuser på det positive dere har sammen, som hjem, barn, venner og felles opplevelser. Husk at din partner valgte deg, ikke sykdommen din. Du ER ikke diagnosen din!

6. Våg å leke

Husk å prioritere kos og kjærlighet. Avtale en date. Sett sex på dagsorden. Sex gir glede og skaper nærhet. Det kan også være smertelindrende, viser ny forskning. Sex er ikke en prestasjonsidrett. Det er mye mellom «null og knull». Kos, ha det gøy og nyt hverandre!