Hopp til innhold
Forside / nyheter / 6 tips for å holde deg varm om vinteren (annonse)
Støtt oss

6 tips for å holde deg varm om vinteren (annonse)


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 10.02.2023 / Oppdatert: 10.02.2023


Dette blogginnlegget er en annonse fra HeathPerformance som selger varmeprodukter.

Mange med langvarige ledd- og muskelsmerter sier at været påvirker smertesymptomene de opplever. Dette er sant. Det er nå også blitt vitenskapelig etablert gjennom en 2019-studie fra University of Manchester. Vi i HeathPerformance vil gjerne gi deg 6 tips som hjelper deg å møte vinteren uten at smertesymptomene blusser opp.

Konklusjon fra denne studien: I vintermånedene har personer med langvarige smerter, blant annet revmatikere, 20 prosent større sannsynlighet for at smertene forverres på dager med høy luftfuktighet, sterk vind og lavt lufttrykk. Vintermånedene kan med andre ord være utfordrende for personer med revmatisk sykdom.

Tips 1. Fortsett å bevege deg

Uansett hvor fristende det kan være å holde seg inne under et varmt teppe på sofaen, vil smertene kunne reduseres betraktelig hvis du fortsetter å bevege deg.

Trening holder musklene og leddene smidige og smurte. Kle deg varmt, og gå eller sykle en tur. Ved dårlig vær kan du selvfølgelig også trene innendørs. Det er mange treningsprogrammer på TV eller YouTube.

Tips 2. Få varme hender

Klart du bruker på hansker ute om vinteren. Men mange revmatikere lider også av kalde hender innendørs. Innendørshansker er en god løsning. For de som virkelig er plaget, anbefales oppvarmede innendørshansker. Disse hanskene har et varmesystem; tynne varmeledere går nedover oversiden av håndleddet og over baksiden av hver finger. Disse varmelederne styres av et batteri som holder hendene varme i 4 til 6 timer.

Du kan også velge en oppvarmet versjon for utendørs bruk. Uansett hvor godt isolerte hanskene dine er, og hvilke gode fukttransporterende egenskaper de har, er det ofte slik at; en gang kalde hender, alltid kalde hender.

Med oppvarmede hansker holder hendene dine seg gode og varme hele dagen. Bruk den høyeste innstillingen for å varme opp hanskene skikkelig. Bytt deretter til den midterste eller laveste innstillingen for å holde hendene varme. Avhengig av hvilken varmeinnstilling du bruker og hvor kaldt det er ute, kan du si farvel til kalde hender i 3 til 8 timer. Med et ekstra sett med oppladbare batterier på farten, vil du garantert ha varme fingre hele dagen.

Oppvarmede hansker kommer alltid med en dobbel lader, på 4 timer er begge batteriene fulladet igjen.

Tips 3. Aldri kalde føtter igjen

Fordi du nesten ikke beveger tærne, er det vanskelig å holde blodsirkulasjonen i føttene ordentlig i gang. Spesielt hvis du er utsatt for svette føtter, kan de fort føles som isklumper. Forebygg kalde føtter ved å bruke sokker som ikke er for stramme og transporterer godt bort fuktighet, som sokker av (merino)ull, kombinert med nylon for slitestyrke og lycra for elastisitet. Pass også på at skoene dine ikke er for trange. Jo strammere fottøyet ditt er, desto raskere kutter du sirkulasjonen, noe som resulterer i kalde føtter.

Også for sokkene dine kan du velge en oppvarmet variant. Du kan velge mellom tynne eller tykke varmesokker. Bruk tynne sokker i vanlige sko eller sykkelsko, tykke sokker i vinterstøvler eller skistøvler.

Du kan også bruke oppvarmede sokker hjemme i tøflene. Ikke mer kalde føtter på deg i år!

Tips 4. Ikke glem hodet!

Visste du at så mye som 10 prosent av kroppsvarmen går tapt ut av toppen av hodet ditt? Det blir ofte glemt fordi hodet ditt ikke er det første som blir kaldt. Det er vanligvis i tærne og fingrene du opplever kulde først. Derfra migrerer kulden til resten av kroppen din. Men det meste av kulden går tapt gjennom hodet ditt. Så ta på deg en varm lue før du går ut. Glem heller ikke å vikle et fint skjerf rundt halsen for å holde halsen varm.

I tillegg kan du på veldig kalde dager smøre ansiktet med en fet krem. Dette vil ikke bare redusere varmeutslipp, men også beskytte din sarte ansiktshud mot temperatursvingninger og redusere tørr hud.

Tips 5. Kle deg varmt

Termiske klær er uunnværlig for pasienter med revmatoid artritt. Funksjonen til termoklær er ikke nødvendigvis å gi deg varme, men snarere å transportere bort fuktighet raskt. Velg alltid termoklær laget av et syntetisk materiale som nylon eller polyester og hold deg unna bomull. Bomull har egenskapen til å holde på fuktigheten godt, husk den gangen du vandret med en ryggsekk på en bomullsgenser, noe som resulterte i en klissvåt rygg.

Svetten må gå et sted, så ikke ha på for stramt et ekstra lag med klær. Det er det ekstra luftlaget som gir isolasjon og lar svette fordampe raskere.

Fleece er et godt valg, dette lette materialet holder godt på varmen og føles også mykt og deilig.

Til slutt, velg en vind- og regntett jakke, slik at ikke fuktighet utenfra kan komme inn. Jakkene fra spesialiserte friluftsmerker som Gore-Tax og Dermizax inneholder en spesiell membran som sørger for at fuktighet også kan renne ut utenfor.

Sørg også for at leddene dine holder seg godt varme og tørre. Noen ledd, som for eksempel kneet, er ekstra sårbare. Kneleddet holdes ikke varmt av muskler og fettvev. La derfor ikke knærne bli våte når du går ute i regnet. Det finnes også knevarmere av ull som du kan ha rundt kneleddet. Eller velg oppvarmede termobukser med varmeelement rundt knærne.

Tips 6. Ta vare på forbrenningsmotoren din

Hold deg varm ved å holde forbrenningsmotoren i gang. Så beveg deg mye rundt. Hva annet kan du gjøre? 3 raske tips:

  • Pass på at du gjør noen styrkeøvelser hver dag eller annenhver dag. Fordi muskler er kroppens viktigste forbrenningsmotor. Ta en pause. Dette vil varme deg opp.
  • Spis langsomme karbohydrater til frokost for å gi kroppen noe å brenne. Banan, havregryn og grovt brød, for eksempel. Under lunsj og middag, tenk på proteinene dine for å støtte muskelbyggingen din. Prøv å unngå raske karbohydrater, det vil si sukker, så mye som mulig.
  • Kroppens prosesser, inkludert stoffskiftet, fungerer mye bedre når kroppen er godt hydrert. Prøv å få i deg 2 liter væske i løpet av dagen.

Ønsker du mer informasjon om varmehansker, sokker og klær?

HeatPerformance® er spesialist på oppvarmede produkter som kan være til hjelp for personer med revmatiske sykdommer som sliter med at de blir kalde og får smerter.