Hopp til innhold
Forside / nyheter / Advokatspalten
Støtt oss

Advokatspalten


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 17.06.2021 / Oppdatert: 17.10.2023


Retten til helsehjelp på ferie dersom du blir syk

Du er endelig på ferie i utlandet, men føler deg ikke frisk. Hvilken rett har du til helsehjelp på ferie dersom du blir syk?

På ferie i EØS-land eller Sveits
Er du medlem av folketrygden i Norge og er statsborger i Norge, i et annet EØS-land eller i Sveits, har du rett på Europeisk helsetrygdkort. Det Europeiske helsetrygdkortet sikrer at du som er på ferie i et EØS-land eller Sveits har rett til dekning av nødvendig helsehjelp fra det offentlige på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere.

Egen reiseforsikring
Folketrygden dekker som hovedregel ikke utgifter til helsetjenester ved ferieopphold utenfor EØS-landene og Sveits. Går ferieturen til Thailand eller Albania må du derfor forsikre deg om at du har en aktiv reiseforsikring.

Før du reiser
Sørg for at du har ditt helsetrygdkort tilgjengelig med deg på reisen, enten i fysisk form eller som applikasjon på mobilen. Vi anbefaler deg også å sjekke at du har en gyldig reiseforsikring som dekker deg og familien.

Under og etter reisen
Hvis du har glemt å bruke helsetrygdkortet eller du opplever at behandlingssteder ikke gjenkjenner eller aksepterer helsetrygdkortet ditt, må du legge ut for undersøkelsen/-behandlingen. Sørg for å få med deg faktura, kvittering og dokumentasjon på det som er utført. Du vil i etterkant kunne søke refusjon av Helfo eller ditt forsikringsselskap.

Husk alltid å ta kontakt med helsepersonell om det er fare for liv eller helse.

Advokatfullmektig Caroline Wold Knudsen
Aurlien Vordahl & Co Advokatfirma A/S