Hopp til innhold
Forside / nyheter / Advokatspalten: Sykedager når barna er syke
Støtt oss

Advokatspalten: Sykedager når barna er syke


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 22.10.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Når du ikke kan jobbe fordi du er syk, så har du rett til å bli hjemme fra jobben. Hvis du er kortvarig syk, slik man ofte er ved for eksempel forkjølelse, kan du bruke egenmelding opptil tre kalenderdager om gangen og opptil fire ganger i løpet av året. Men hva hvis du har syke barn?

Hjemme med sykt barn
«Hjemme med sykt barn-dager» er egentlig ikke sykedager, men omsorgsdager. Dette er dager du som arbeidstaker har rett til å bruke når du må være hjemme fra jobb for å ta vare på sykt barn.

Må du søke om omsorgspenger?
Som arbeidstaker har du automatisk rett til et visst antall omsorgsdager i året. Normalt behøver du altså ikke å søke om omsorgsdager og du kan benytte omsorgsdager ut det året barnet fyller 12 år. Hvis barnet er kronisk sykt eller har en funksjonshemning, kan du ha krav på omsorgspenger ut det året barnet fyller 18 år.

Hvor mange omsorgsdager?
Hvor mange omsorgsdager du har krav på per kalenderår bestemmes av din samlivssituasjon,

for eksempel om du bor sammen med den andre forelderen, og hvor mange barn du har. På grunn av koronapandemien er antall omsorgsdager endret flere ganger, men gjeldende fra 1. juli 2020 har du rett til 10 omsorgsdager når du har ett eller to barn, og 15 omsorgsdager når du har tre eller flere barn.

Hvis dere har avtale om delt bosted, har dere rett til 10 eller 15 dager hver avhengig av hvor mange barn dere har. Dersom du er alene om omsorgen, så dobles antall dager.

Advokat Andre Adolfsen
Aurlien Vordahl & Co Advokatfirma A/S