Hopp til innhold
Forside / nyheter / Aktiviteter i koronaens tid
Støtt oss

Aktiviteter i koronaens tid


Skrevet av: Marcus Bøckman Tollefsen / Publisert: 22.03.2021 / Oppdatert: 13.04.2021


Elverum Revmatikerforening har greid å holde aktivitetsnivået og medlemstallet oppe i året med korona. Resultatet er at det er blitt Hedmark fylkes største lokalforening. Hvordan er det mulig i et år med så store restriksjoner knyttet til kontakt mellom mennesker?

– Vi er ganske så fornøyde, særlig fordi varmtvannsbassenget ble stengt. Vi har bare mistet ca 17 medlemmer og 3-4 av disse er borte av helt naturlige årsaker, forteller foreningens leder Stine Wasenius Dahl. Styret i Revmatikerlaget måtte tenke nytt i mars i fjor. – Ting begynte å skje. Vi måtte avlyse bassengtreningen på en times varsel. Men medlemsmøte rakk vi å ha. Fysisk styremøte hadde vi også rett før det ble alvor, sier Wasenius Dahl.

Umiddelbart ble alt stanset, og det ble en kort vakuumperiode. Styret kom seg opp på Teams og alle lurte på hva gjør vi nå?

Jeg møtte medlemmer som var ute og gikk da jeg selv var ute i Elverum. De savnet samværet og stavgangen. Derfor begynte vi med den aktiviteten igjen. Det var lett å tilpasse fordi det var ute. De kunne gå sammen to og to og holde avstand mellom hver gruppe, sier lokalforeningslederen.

Når det kom til det sosiale, ble kaffekoppen etterpå drukket fra egen termos, ute i det fri og i små grupper med avstand til de andre. Dette gikk fint fram til sommerferien i juli. I august var det i full gang igjen.

– Stavgangen er veldig viktig som et lavterskel-tilbud. Det er gratis og mange medlemmer har vært med siden starten av 2000-tallet. Vi går det vi her på Elverum kaller «museumsrunden». Det er en ca 3,5 km lang runde gjennom uteområdene på Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet. Denne runden er ypperlig tilrettelagt, og kan brukes av alle, også dem som trenger rullator eller rullestol. Det blir strødd om vinteren og er dermed trygt hele året, sier lokalforeningsleder Wasenius Dahl.

Revmatikerlaget spanderer kaffe eller te på en lokal kafé etter at museumsrunden er gjennomført på onsdagene. Dem som ønsker å spise, betaler dette selv. – Når det har vært mulig, har medlemmene brukt kaféen også i «koronaåret». Da er det kaféens ansvar at koronareglene følges, understreker Wasenius Dahl.

Elverum har hatt lite smitte. Det første korona-tilfellet kom i desember. – Dette betydde at vi i september i fjor kunne være inntil 50 personer samlet. Dermed fikk vi for eksempel gjennomført åpent møte med Revmatismesykehuset. Med bindende påmelding, stoler plassert med god avstand og spriting, gikk det fint å gjennomføre med 35 deltakere. Vi fikk til og med arrangert en medlemsmiddag i oktober innenfor smittevernreglene, sier Wasenius Dahl.

I Elverum har treningssentrene vært oppe siden mai i fjor. Dermed kunne saltreningen med instruktør fra treningssenteret gå som planlagt hele høsten, med visse tilretteleggingstiltak for å ta vare på smittevernet. Det var ikke adgang til garderober, i salen ble det markert med teip hvor den enkelte skulle stå osv.  – Fordi treningen skjer i regi av treningssenteret, flytter vi ansvaret for at den foregår innenfor koronareglene fra Revmatikerforeningen til treningssenteret, understreker Wasenius Dahl.

Elverum Revmatikerforening har også et tilbud om golftrening via Golf Grønn Glede på Elverum golfklubb.  – Dette har også vært et tilbud som har vært opprettholdt i koronaåret, forteller lokalforeningslederen. Om sommeren er det utendørs trening på Elverum Golfklubb en gang i uka. Ute var det mulig å holde avstand, dersom man leide golfkøller osv fra klubben ble dette spritet ned før og etter. Når vinteren kommer, flyttes treningen innendørs til en golfsimulator på Bowlinghallen i Elverum. Revmatikerforeningen har via Golfklubben dermed greid å opprettholde tilbud til golferne om vinteren også. Man samler folk i små grupper, holder avstand, spriter ned osv.

– Vi informerer medlemmene om de tilbudene og mulighetene som tross alt finnes. Vi har i denne sammenhengen «reklamert» for Finnskogtoppen og Ankerskogen, der det har vært åpent varmvannsbasseng. Revmauka på Savalen ble også gjennomført i fjor høst. Vi deler ut reisestipend etter søknad og tre medlemmer fikk støtte til å dra dit. I Elverum er det en fysioterapeut som driver ridefysioterapi, vi støtter med 50 kroner av egenandelen for dem som vil være med på det, informerer Wasenius Dahl.

Alt arbeidet har altså gitt resultater. Ved å ikke la seg vippe av pinnen, men tilpasse aktiviteten til koronarestriksjoner og drive aktivt infoarbeid for å fortelle medlemmene om mulighetene som tross alt finnes, har Elverum Revmatikerforeningen greid seg godt gjennom pandemien. Et eksempel til etterfølgelse.