Hopp til innhold
Forside / AktiWeb / BORG-skala
Støtt oss

BORG-skala

Med BORG-skala kan du styre og kontrollere treningen din smart, enkelt og effektivt.

Bruk av Borg-skala er en god måte for styre intensiteten når du skal trene utholdenhet. Det vil si at du styrer treningen etter hvor anstrengende treningen oppleves. Skalaen hjelper deg å styre intensiteten og ha bedre kontroll på treningen din.

«Snakkegrensen»

BORG-skala går fra 6 (hvile) til 20 (utmattelse). «Snakkegrensen» tilsvarer 14-15 på skalaen og kan innebære ulike typer aktivitet for ulike personer. For noen kan 14-15 på Borg-skala oppnås med gange, mens andre må jogge eller løpe for å oppnå samme intensitet.

Utholdenhetstrening

Trening og aktivitet på «snakkegrensen» er sunt for de fleste og er et godt startnivå for utrente. Effektiv utholdenhetstrening oppnår du med høyere intensitet.

Se Borg skalaen her og se mer om de ulike nivåene her.

 • BORG-skala 6

  Hvile. Du beveger deg ikke, eller kjenner ikke at du beveger deg.

 • BORG-skala 7-10

  Du kjenner ikke forskjell på nivåene. Det er ikke anstrengende nok til å trene utholdenheten. Nivåene brukes til lett oppvarming og til å «roe ned» etter trening.

 • BORG-skala 11-13

  Du merker at du trener, men det er ikke spesielt hardt. Utrente kan ha god effekt i starten, men du må holde på lenge (minst 45-120 minutter) for å påvirke utholdenheten.

 • BORG-skala 14-15

  Snakkegrensen. Du kan snakke, men setninger blir avbrutt av pusten. Trening på snakkegrensen er den «gyldne middelvei» for utholdenheten, og er sunnhet for de aller fleste.

 • BORG-skala 16-17

  Du blir meget andpusten, og kan kun si korte ord fordi du må trekke pusten. Trening på dette nivået føles hardt, og er svært effektiv for å bedre utholdenheten.

 • BORG-skala 18-20

  Til utmattelse. Dette nivået klarer du bare å holde i  kort tid fordi det føles ekstremt hardt. Krever alt fokuset ditt på aktiviteten. Dette er prestasjons trening og sprint-evne trening.

Fant du det du lette etter?

You already voted!