Hopp til innhold
Forside / AktiWeb / Hvorfor hjelper trening?
Støtt oss

Hvorfor hjelper trening?


Skrevet av: Kenth Louis Joseph / Publisert: 15.05.2019 / Oppdatert: 05.11.2019


Trening er «ferskvare»

Positive virkninger av trening vil raskt svinne dersom man slutter å trene. De gunstige virkningene opprettholdes og fremmes med regelmessig trening, og kan bidra til å minske smerte, bedre fysisk funksjon og øke helserelatert livskvalitet.

Hvorfor hjelper trening ved artrose?

Forskning på både kneartrose og hofteartrose viser positive virkninger av trening. For kneartrose  er det et solid forskningsgrunnlag for positive virkninger av trening, mens det for hofteartrose  er et godt forskningsgrunnlag . Dette skillet mellom solid og godt forskningsgrunnlag skyldes at det er gjort mer forskning på kneartrose sammenlignet med hofteartrose.

Basert på dagens kunnskap kan vi altså si at vi vet at trening hjelper. Imidlertid vet vi mindre om hvilke leddrelaterte virkninger som er viktigst og hva som er optimal treningsdose. Noen grunner til hva som gjør at trening kan minske smertene og bedre funksjonen ved artrose er:

  • «Muskler og nerver blir trent opp til å beskytte leddet» (nevromuskulære komponenter)

Mindre mekanisk belastning av brusken på grunn av treningseffekt på muskler, propriosepsjon og motorisk læring, støtdemping og stabilitet. 

  • «Trening beskytter leddet, og gjør samtidig leddet friskere og sterkere» (intraartikulære komponenter)

Moderat belastning av brusken kan ha en positiv effekt på bruskkvalitet. Trening kan ha en anti-inflammatorisk effekt og gi økt sirkulasjon av leddvæsken. Vekselsvis belastning og avlastning ernærer brusken og bidrar til ”smøring” av brusken.

  • «Trening virker positivt på flere deler i hele leddet» (peri-artikulære komponenter)

Foreslått positive effekter av trening på bindevev og bein, men hvordan dette kan påvirke smerter og funksjon ved artrose er uklart.

Generelle virkninger av trening

Trening har mange positive virkninger på artrose, men også på generell helse og livskvalitet. Vi vet blant annet at bedring i fysisk form er en viktig faktor for bedre helse.

Noen gunstige virkninger av trening og fysisk aktivitet er:

  • Stimulerer produksjonen av endorfiner (kroppens egne ”smertelindrende”).
  • Positive virkninger på tilleggs-sykdommer som er vanlig ved artrose (f.eks hjerte- og karsykdom, lunge- og luftveissykdommer, diabetes og osteoporose).
  • Positivt for vektkontroll og kroppssammensetning (vekttap minsker belastningen på vektbærende ledd, og reduksjon av sentralt fettvev kan redusere utskillelse av proinflammatoriske stoffer).
  • Trening kan redusere depresjon og bidra til økt velvære, økt mestringstro og økt helserelatert livskvalitet.