Hopp til innhold
Forside / AktiWeb / Tilpass og juster treningen
Støtt oss

Tilpass og juster treningen


Skrevet av: Kenth Louis Joseph / Publisert: 15.05.2019 / Oppdatert: 05.11.2019


Trening kan gjøre det lettere å leve med artrose

Smerte og nedsatt funksjon er svært vanlig ved artrose, men jevnlig fysisk aktivitet og tilpasset trening kan bidra til mildere symptomer og mindre konsekvenser av det å leve med artrose.

Ved artrose er det vanlig å kjenne noe smerte under aktivitet. Litt økte smerter når man starter med en ny type aktivitet er normalt, og avtar som regel etter tre-fire ganger. Selv om smertene du kjenner under aktivitet kan være ganske ubehagelig, er trygt å trene med litt smerter så lenge smerten er akseptabel.

Hva er trygg og akseptabel smerte?

Hva som er akseptabel smerte under aktivitet kan hver enkelt vurdere selv. Du kan bruke skalaen under til hjelp for å vurdere hva som er akseptabel smerte for deg.

Skalaen går fra 0 (ingen smerter) til 10 (verst tenkelig smerte). Trening som gir smerter mellom 0-2 regnes som trygg og 2 -5 regnes som akseptabel.

 

Når bør treningen justeres på grunn av smerte og hevelse?

Smerter som skyldes trening kan oppstå mens man holder på å trene eller i etterkant av treningen. Treningen bør sannsynligvis justeres hvis:

  • du får vedvarende smerter som er over 5 på skalaen
  • smertenivået ikke er tilbake til utgangspunktet etter 1 døgn
  • du får synlig økende hevelse i kneet (ved kneartrose)
  • økende nattsmerter (ved hofteartrose)

Denne type smerte eller hevelse kan være tegn på at du har gjort litt for mye. Da bør du justere treningen ved f.eks å redusere intensiteten eller endre type aktivitet.