Hopp til innhold
Forside / / Bedre bevegelighet med varme-yoga
Støtt oss

Bedre bevegelighet med varme-yoga


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 07.09.2018 / Oppdatert: 07.09.2018


Da varmtvannsbassenget på Diakonhjemmet sykehus ble stengt, sto medlemmene i Oslo uten bassengtilbud. Nå har de funnet en alternativ måte å trene i varme omgivelser.

– Vi ble kontaktet av Bikram Yoga Oslo. De hadde hørt at bassenget var stengt, og lurte på om vi ville komme og prøve varme-yoga. Jeg hadde hørt at det kunne ta litt tid å bli vant til å trene i 40 prosent luftfuktighet og en temperatur på 40 grader, men det gikk overraskende bra, sier Jan-Halvard Relbe-Moe (43), leder i Oslo fylkeslag.


Jan-Halvard Relbe-Moe (43), leder i Oslo fylkeslag.

Godt alternativ

NRF Oslo har en egen gruppe som trener varme-yoga hver torsdag, og tilbudet har blitt tatt godt imot av medlemmene.

– De er veldig fornøyd. Det er også noen som ikke tåler klor og andre kjemikalier i bassenget, og det slipper de her. For min egen del er denne typen yoga det aller beste for å opprettholde god bevegelighet. Jeg er mindre stiv og greier meg fint i hverdagen, forteller Jan-Halvard.

– Det er mer enn bare yoga i et varmt rom. Instruktørene våre er utdannet innen fysisk helse og er svært profesjonelle. I tillegg har vi har et avansert anlegg som hele tiden sørger for at der er frisk luft i rommet som varmes opp. Alle disse tingene kombinert gir en spesiell opplevelse for gjestene våre, forteller Reshy Gupta-Erichsen som har drevet Bikram Yoga Oslo i åtte år.


Reshy Gupta-Erichsen har drevet Bikram Yoga Oslo i åtte år.

Fra prøveprosjekt til fast tilbud

– Vi startet opp et prøveprosjekt, hvor Oslo NRF dekket en måneds trening hos Bikram Yoga Oslo. Tilbakemeldingene fra medlemmene var gode og vi søkte derfor støtte fra Extrastiftelsens express-ordning, forteller fylkessekretær Jelrik Nylund.

Med støtte fra Extrastiftelsen har Oslo NRF nå gjennomført yoga-trening og har veldig gode resultater. Medlemmene har vært svært fornøyd med tilbudet og opplever ikke bare fysisk, men også psykisk velferd. Gjennom yogaen klarer de å holde leddene myke og øke bevegeligheten, men lærer også teknikker for å stresse ned og mestre hverdagen. I tillegg til engasjement hos medlemmene har yoga-prosjektet hatt flere positive bivirkninger. Yoga appellerer til yngre medlemmer og har vært en inngangsport for å nå minoritetsgrupper. Oslo NRF sier at de opplever å få nye medlemmer og ikke minst opplever de å engasjere medlemmer som tidligere ikke har deltatt på aktiviteter i NRF-regi.

Oslo NRF bruker resultatene fra yoga-prosjektet for å arbeide interessepolitisk. Et av medlemmene i Oslo NRF studerer fysioterpai og har skrevet en oppgave om effektene av varme-yoga for revmatiske pasienter. I tillegg skal de bruke erfaringene fra prosjektet når de har møte med helse-byråden i Oslo Tone Tellevik Dahl i oktober.