Hopp til innhold
Forside / nyheter / Kronisk kompetanse på besøk hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Støtt oss

Kronisk kompetanse på besøk hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 26.03.2025 / Oppdatert: 10.04.2025


Statssekretær Per Olav S. Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet satte stor pris på verktøykassen og NRFs kampanje om inkluderende arbeidsliv.

Siden januar har NRF vært ute og presentert kampanjen Kronisk kompetanse hos ulike aktører. Forrige uke tok kampanjen et viktig steg videre, med besøk hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Kronisk kompetanse har i flere uker vært synlig på mange måter, gjennom sosiale medier, stands og viktige besøk. Dette bidrar til å sette kampanjens budskap på agendaen.

– Målet med kampanjen er å vise at mennesker med kroniske sykdommer at de, til tross for sine helseutfordringer, har en stor verdi i arbeidslivet. Ved å legge til rette for et mer inkluderende arbeidsliv, åpner vi ikke bare for nye muligheter for den enkelte, men vi styrker også samfunnet vårt, sier prosjektleder i NRF, Ann Kristin Bakke.

Møte med Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Forrige uke var NRF i møte med Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Konstituert generalsekretær i NRF, May-Brit Askestrand, og prosjektleder Ann Kristin Bakke, ble tatt i mot av statssekretær Per Olav S. Hopsø (Ap) og seniorrådgiver Ragnhild Olsen Hvorslef i departementet.

Statssekretær Hopsø var begeistret for kampanjen.

Dette er en veldig fin kampanje med ett viktig budskap. Vi er glad for at NRF gjør dette og viser hvor enkelt det kan være å legge til rette på arbeidsplasser. Det er et behov for å øke kunnskapen til arbeidsgiver, og denne kampanjen bidrar til det.

LO fikk den aller første verktøykassen

Den aller første Kronisk kompetanse-verktøykassen ble overlevert Landsorganisasjonen (LO) tidligere i vinter.

– Jeg synes det er veldig positivt, fordi tilrettelegging dreier seg om å finne de gode, konkrete tiltakene. Og en verktøykasse hjelper oss godt på den veien, sa andre nestleder i LO, Steinar Krogstad.

Andre nestleder i LO, Steinar Krogstad, møtte Ann Kristin Bakke og May-Brit Askestrand fra NRF.

Verktøykassen er utviklet for kampanjen for å vise konkrete eksempler på enkel tilrettelegging på arbeidsplassen, og har både en symbolsk og en praktisk verdi.

– Den inneholder 9 praktiske løsninger som hjelper til med å skape arbeidsforhold som fungerer for personer med kroniske sykdommer, sier Bakke og gir noen eksempler. – Hjemmekontor, fleksible arbeidstider eller en parkeringsplass, er noen slike tiltak.

NRF skal i kampanjeperioden dele ut verktøykasser og informasjon om tilrettelegging til arbeidsgivere og politikere over hele landet.

Møter mennesker med kronisk syke hver dag

NRF har også presentert kampanjen for revmatologisk avdeling på Martina Hansens Hospital og hos NAV i Buskerud. Dette er to viktige instanser der de ansatte daglig møter mennesker med kroniske sykdommer.

De ansatte ved revmatologisk avdeling på Martina Hansens Hospital var begeistret for initiativet og verktøykassen.

NRF møtte to engasjerte NAV-ansatte i Drammen. Hilde Kristine Braadland leder et nasjonalt nettverk for tilrettelagt arbeidsliv i NAV, og Monica In Frovik leder et fagnettverk for bevegelse i NAV.

NAV vil fremsnakke kampanjen og er enig at det ofte er enkle grep som skal til for å få flere kronikere i arbeid. De vet også mye om  hvilke virkemidler som virker og oppfordret NRF til å framsnakke NAV som en viktig ressurs.

– Det er avgjørende å kontakte NAV tidlig og kommer i dialog med nærmeste leder når sykdom treffer og man trenger tilrettelegging for å fortsatt stå i arbeid, sa de.

NRF møtte to engasjerte NAV-ansatte i Drammen; Hilde Kristine Braadland og Monica In Frovik.

Politikere på besøk på stand

Under årets nasjonale revmatikerdag i mars hadde NRF stand på Egertorget i Oslo, med Kronisk kompetanse som tema. Her fikk mange nysgjerrige forbipasserende informasjon om NRF, om kampanjen – og en nystekst svele. Noen politikere tok seg også tid til å komme innom standen.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (FRP) er andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og synes Kronisk kompetanse har et meget viktig budskap.

Kort tid etter la han ut dette innlegget på sin åpne Facebook-side:
«Besøkte standen til Norsk Revmatikerforbund i dag. Veldig hyggelig og jeg fikk også kronisk kompetanse kofferten. Med tiltak som gjør det enklere for flere til å kunne være i jobb», skrev han i innlegget.

Kari-Anne Jønnes (H) sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og tok turen ned på standen for å høre mer om kampanjen.

Kari-Anne Jønnes (H) i samtale med Ann Kristin Bakke på standen.

Mer informasjon om Kronisk kompetanse

Ønsker du å lære mer om NRFs kampanje og de konkrete tipsene i Kronisk kompetanse-verktøykassen, finner du både mer informasjon på våre nettsider, og i en omfattende sak på NRK.no.