Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Slipper å betale for nedfrysing av egg
Støtt oss

Slipper å betale for nedfrysing av egg


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 17.12.2018 / Oppdatert: 17.12.2018


Stortinget har vedtatt at alle alvorlig syke kvinner, som må fryse ned egg for å unngå barnløshet, skal slippe å betale for det. Dette har BURG jobbet for helt siden vi ble kontaktet av medlemmet vårt, Stephanie Munoz (bildet).

 

Glad langt inni sjelen

– Det er en stor lettelse, smiler Stephanie (26). Å være ung og få en alvorlig sykdom er et sjokk i seg selv. Å måtte ta et valg om å sikre eggene sine, basert på økonomi eller krefter til å fremskaffe penger i en så utsatt situasjon, er forferdelig

– Også det å vite at andre slipper utallige søknader og papirarbeid, når de holder på å kjempe for livet, gleder sjelen min. Jeg har brukt flere dager, og krefter jeg ikke hadde, på å sende søknader, få erklæringer og ikke minst ringe rundt.

 

Kontaktet BURG for å få hjelp

Midt i en fortvilet situasjon, tenkte Stephanie at ordningen var urettferdig. Hvorfor skulle alvorlig syke, unge kvinner betale det samme som etablerte par som vil forsøke kunstig befruktning? Hun kontaktet derfor blant annet BURG og NRF for å få hjelp.

– Jeg vet ikke hvor jeg fant styrken, men jeg er så utrolig glad for at jeg gjorde det. Dette vil jeg ikke at flere unge kvinner skal gå gjennom. 2018 har vært det tøffeste året i mitt liv og jeg ønsker at flere skal få det lettere, sier Stephanie.

 

Måtte skape sammen penger

Da Stephanie fikk den revmatiske diagnosen diffus systemisk sklerose i mai måtte hun ha stamcelletransplantasjon raskt. Først fikk hun tilbud om å fryse ned egg, for å sikre at hun kan få barn senere. Det kostet den unge studenten over 17 000 kroner.

– Jeg hadde akkurat blitt alvorlig syk. Det var tungt. Det kom som et sjokk at jeg i tillegg kunne risikere ikke å få barn. Jeg fikk to dager på å bestemme om jeg ønsket barn i fremtiden. To dager på å snakke med kjæresten min, og på å tenke over om dette var verdt det eller ei. Da jeg kom til seksjon for assistert befruktning, fikk jeg beskjed om å begynne hormonkuren med en gang. Det var først da jeg fikk høre om den enorme egenandelen på 17 416 kroner. Jeg vurderte det igjen, men jeg følte at jeg måtte gjennomføre, ellers ville jeg kanskje angre.

 

På grunn av Stephanies alvorlige sykdom kunne hun ikke velge det billigste preparatet, og hun måtte ta den høyeste dosen som var mulig. I løpet av en uke måtte hun ut med rundt 10 000 kroner. Innen egg-uthentingen var ferdig hadde summen flerdoblet seg.

– Jeg skrapte sammen alt jeg hadde av penger. Jeg er student, så det var ikke lett. Etter flere hormonkurer og 2 uthentinger av egg hadde Rikshospitalet lykkes i å hente ut sju modne egg.

– Da sa jeg  at det var nok. Jeg kunne ikke miste mer tid, og hadde heller ikke råd til å legge ut flere penger.

 

Det nytter å kjempe

Midt i denne prosessen ringte Stephanie rundt, og sendte mail til Helsedirektoratet, HELFO, NAV, Revmatikerforbundet, BURG, Kreftforeningen, Ung kreft, St. Olavs hospital i Trondheim, sosionom på Haukeland, med flere. Ung Kreft har tatt tak i saken for kreftpasienter, og BURG har gjort det samme for revmatikere. Det har ført til resultater. Det er nå bestemt at behandling av alvorlig sykdom som øker risikoen for å bli infertil bør sees på som en følgeskade, og skal dermed fullt ut offentlig finansieres.

– Det er en stor glede at Stortinget har sett urimeligheten i ordningen slik den var, sier Lina Bjelland Myrvoll i BURG Norge.

– Alvorlig syke, unge jenter og kvinner bør ikke behandles under det samme regelverket som etablerte par som skal forsøke prøverørsbefruktning, sier Myrvoll. Det har nok heller aldri vært meningen at det skulle være sånn. Det er derfor det er viktig at vi sier ifra når et regelverk slår feil ut.

 

Ikke bare kreftpasienter

BURG Norge jobber videre med saken, for å sikre at personer med revmatisk sykdom også blir inkludert når vedtaket skal følges opp av helse- og omsorgsdepartementet.

– De fleste som fryser ned egg pga. skadelig sykdomsbehandling er kreftpasienter, forklarer Bjelland Myrvoll. Vi kontakter derfor helse- og omsorgsdepartementet for å gjøre dem oppmerksomme på at det også fins pasienter med revmatiske diagnoser som rammes av dette, slik at vi ikke plutselig faller utenfor ordningen.

 

Tilbakevirkende kraft

Nå har Stephanie akkurat kommet hjem fra stamcelletransplantasjon, og sju modne egg ligger trygt fryst ned til den dagen hun er klar for å prøve å få barn. For Stephanie kommer Stortingets vedtak akkurat for sent, hun har allerede betalt egenandelen sin.

– BURG har foreslått for Helse- og omsrogsdepartementet at ordningen får tilbakevirkende kraft for den lille gruppen pasienter det gjelder.  Det er ikke vanlig at slike endringer har tilbakevirkende kraft, men vi kan jo håpe, avslutter Bjelland Myrvoll.

 

Dette er saken:

  • Kvinner i fertil alder får i dag tilbud om å ta ut egg hvis de blir rammet av alvorlig sykdom og den medisinske behandlingen kan gå ut over fertiliteten.
  • I fjor ble det vedtatt at uthenting, frysing og oppbevaring av egg dekkes av staten, men kostnaden for den nødvendige hormonbehandlingen har hittil ikke blitt dekket. Prislappen på dette er 17.416 kroner i egenandel. Dette er et regelverk som er ment for par som vil prøve kunstig befruktning.
  • BURG Norge og UNG Kreft har jobbet for at alvorlig syke kvinner, som kan miste evnen til å få barn på grunn av den medisinske behandlingen de må gjennom, skal slippe å betale 17 000 kroner i egenandel.
  • 15 desember vedtok Stortinget at behandling av alvorlig sykdom som øker risikoen for å bli infertil bør sees på som en følgeskade, og skal dermed fullt ut offentlig finansieres.