Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Baker cyste
Støtt oss

Baker cyste

Baker cyste er en tilstand som kan forekomme hos personer med tidligere kneproblemer eller revmatiske sykdommer som leddgikt eller artrose i knær.

En Baker cyste er en væskefylt utposning baktil fra kneleddet, dvs. i knehasen.

 • Hva er Baker cyste?

  Alle ledd har leddvæske eller synovialvæske som er viktig for næring av brusken i leddene. Hvis det er betennelse i kneets leddhinne, kan det produseres økt mengde leddvæske, og denne kan presses ut fra en litt svakere del av leddkapselen bak i knehasen.

  Årsaker til Baker cyste:

  • Betennelse i kneleddet, f.eks. leddgikt eller artrose
  • En kneskade som medfører økt mengde leddvæske.
 • Symptomer

  Hevelsen kommer i knehasen, og den kan være liten eller stor, avhengig av mengde leddvæske som har fylt opp utposningen. Hevelsen forårsaker ubehag i knehasen når kneet strekkes og bøyes. Noen ganger kan utposningen være så stor at den går langt nedover i leggen. Størrelsen av Baker cysten har i noen grad sammenheng med graden av smerte. I noen få tilfeller kan cysten briste, og innholdet tømmer seg da som regel utenfor muskulatur, men under huden, og med varierende lengde nedover i leggen. Dette gir ødemdannelse med smerte og hevelse av leggen som kan mistolkes som blodpropp i leggvenen.

 • Diagnostisering

  Diagnosen kan gis ved klinisk undersøkelse, men som regel er det nødvendig med bilde-diagnostikk som ultralyd eller MR for å stille diagnosen.

 • Behandling

  Baker cyste er i utgangspunktet ufarlig, og ofte uten behov for behandling. Om det er plagsomt eller om det er en stor cyste, kan cysten tappes og deretter installeres kortison. Det kan være en risiko for tilbakefall med ny dannelse av cyste. En sjelden gang kan kirurgi bli aktuelt dersom det er stadig tilbakefall uten effekt av tømming og medikamentell behandling.

 • Hva kan jeg gjøre selv?

  Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!