Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Borrelia artritt
Støtt oss

Borrelia artritt

Borrelia artritt er en infeksiøs artritt forårsaket av Borrelia spiroketen, som overføres ved bitt av flått/skaubjørn.

Det mest typiske symptomet er smerte og betennelse med hevelse i ett ledd (oftest kneet). Borrelia artritt behandles med antibiotika. Sykdommen rammer både kvinner og menn i alle aldersgrupper.

 • Symptomer

  Symptomer kan deles inn i tre stadier:

  Stadium 1:

  Borrelia infeksjonen starter ofte 1-2 uker etter du er blitt bitt av en flått, der det tilkommer et lett synlig rødt område rundt bittstedet. Den røde flaten vokster gradvis utover til omtrent håndflatestort eller større, men hudområder sentralt kan avblekes. Borrelia infeksjon uten hudutslett kan også forekomme. Utslettet heles spontant i løpet av uker/måneder uten behandling.

  Stadium 2:

  Symptomer kommer sent, uker til måneder, ute i sykdomsforløpet og kan gi symptomer fra hjerte, nervesystemet og ledd.

  Stadium 3:

  Etter flere år kan kroniske manifestasjoner utvikles med symptomer fra hud, ledd, ben og nervesystemet

  Andre symptomer på borrelia-infeksjon kan omfatte ansiktslammelse, hodepine, tretthet og lav feber i lang tid.

 • Diagnostisering

  Det er vanlig at den smittede personen ikke er oppmerksom på at vedkommende har blitt bitt og derfor kan sykdommen være vanskelig å diagnostisere. Flåttbitt er små og kan forsvinne raskt. Så mange som 50% vet ikke, eller kan ikke huske, å ha vært bitt. I tillegg debuterer artritten ofte flere uker/måneder etter flåttbittet.

  Ved mistanke om borrelia artritt, tas blodprøver for å se etter dannelse av antistoffer mot borrelia (borrelia-serologi). Testmetoden bygger på at det tilkommer antistoffer som taler for nyoppstått infeksjon, men dessverre er ikke borrelia-serologien hundre prosent sikker. Som del av enhver form for leddbetennelse kan det tilkomme stigning av betennelsesmarkører som senkning (SR) og CPR samt lett økning av hvite blodlegemer (leukocyttose). Påvises spor av borrelia i leddvæsken fra det affiserte leddet, er det et sikkert tegn på sykdommen.

 • Behandling

  Borrelia artritt behandles med antibiotika. Jo tidligere personen får behandling, desto større er sjansen for at betennelsen kureres. Smertene kan ved behov behandles med betennelsesdempende legemidler.

 • Hva kan jeg gjøre selv?

  Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!