Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Bursitt
Støtt oss

Bursitt

Bursa er en væskefylt slimpose som fungerer som en glideflate for å redusere friksjonen mellom ulike vev. Vi har omkring 80 slike rundt om i kroppen. Betennelse i en bursa kalles bursitt.

  • Hva er bursitt?

    Bursitt er betennelse i en bursa, og det kan skyldes belastningsskade, akutt eller langvarig, som fører til smerter og nedsatt bevegelighet. Bursitt kan også forårsakes av revmatisk sykdom som leddgikt eller andre revmatiske betennelses-sykdommer.

    Overbelastning eller skade på ledd kan øke en persons risiko for bursitt. Langvarige feilbelastninger på jobb, hjemme eller ved trening kan føre til bursitt. Mest utsatt er skulder, hofte og kne-regionen. Det kan være en fordel å holde skadestedet i ro i en akutt fase. Har du hatt bursitt en gang, har det en tendens til å komme tilbake. Det kan være lurt å ta forholdsregler, ikke minst for personer som jobber mye i knestående stilling, eksempelvis rør- og gulvleggere (da det kan utvikles bursitt i belastningsområdet foran kneet), og de som arbeider over skulderhøyde, eksempelvis med spikerpistol, bor, maling og lignende (med utvikling av skulderbursitt). Økende alder spiller en rolle.

  • Symptomer

    Det vanligste symptomet på bursitt er smerte. Smerten kan gradvis bygges opp eller det kan plutselig komme sterke smerter som gir bevegelsesinnskrenkninger.

  • Diagnostisering

    Sykehistorien og fysisk undersøkelse gir ofte diagnosen. Ultralyd eller MR kan brukes hvis bursitten ikke kan diagnostiseres ved en klinisk undersøkelse alene. Røntgenbilder viser kun benvev, og kan ikke påvise bursitt, men kan bidra til å utelukke andre årsaker til leddsmerter.

    Krystaller kan være årsak til bursitt, og kan påvises i væsken fra betent bursitt.

  • Behandling

    Betennelsesdempende medisin (NSAID) eller kortisoninjeksjon er som regel tilstrekkelig behandling. Ispose over der det er smerte kan hjelpe.

  • Hva kan jeg gjøre selv?

    Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!