Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Dupuytrens kontraktur
Støtt oss

Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur er en tilstand med fortykkelse av bindvevsplaten som ligger rett under huden inne i hånden.

Dette kan føre til at en eller flere fingre blir tiltagende bøyd, uten at det er mulig å rette fingrene ut. Tilstanden er fem-seks ganger hyppigere hos menn enn kvinner, og er vanligst hos de som er over 40 år. I opptil 40% spiller arvelige faktorer en rolle. Det er også en sammenheng mellom Dupuytrens kontraktur og epilepsi, alkoholisme og diabetes.

 • Symptomer

  Dupuytrens kontraktur er en tilstand med fortykkelse av bindvevsplaten som ligger rett under huden inne i hånden. Tilstanden utvikler seg over lang tid, og resultatet er at oftest ring- og/eller lillefinger, ikke kan strekkes helt ut, men er kronisk bøyd mot håndflaten.

 • Diagnostisering

  Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorie og undersøkelse av hånden.

 • Behandling

  Tilstanden går ikke over av seg selv. Hvis bøyestillingen er til betydelig besvær for pasienten, kan en på forskjellige måter forsøke å kutte over den stramme strengen som drar fingrene i bøyestilling. Dette kan gjøres i enkel lokalbedøvelse med en nål som kutter bindevevet, eller det kan settes en sprøyte med et stoff som svekker bindevevet, eller tilstanden kan behandles kirurgisk med åpning av huden for å kutte båndet.  Imidlertid er det ved alle metodene en del pasienter som får tilbakefall.

 • Hva kan jeg gjøre selv?

  Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!