Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Frozen shoulder
Støtt oss

Frozen shoulder

Frozen shoulder (på norsk frosset skulder eller skulderkapsulitt), er en betennelse i leddhinnen i skulderleddet.

Det rammer både kvinner og menn, men mest kvinner, og hyppigst i aldersgruppen 40-60 år. Sykdommen er mer vanlig hos personer med diabetes. Symptomer er smerte og bevegelsesinnskrenkning i skulderen.

  • Symptomer

    Tilstanden er preget av en langsom økning av smerter i startfasen. Det er den første tiden betennelse som kan gi sterke smerter. Senere domineres bildet av at skulderen er stiv og smertefull, og etter hvert primært stiv og lite bevegelig. Noen finner lindring ved å holde skuldrene i ro tett inntil kroppen, men det er som regel også smerter om man holder skulderen i ro. Symptomene varer ofte mellom 1 og 3 år, og de fleste blir bra. Noe stivhet og redusert bevegelighet kan forbli hos noen, men flertallet vil bli fullstendig restituert.

  • Diagnostisering

    Intens smerte og betydelig bevegelsesinnskrenkning bør vekke mistanke om frozen shoulder. Diagnosen stilles ved å påvise nedsatt passiv bevegelighet i minst 2 retninger. Røntgen viser oftest normale forhold. MR og CT er heller ikke til stor nytte i tidlig diagnostikk.

  • Behandling

    Om en kommer til lege i første fase da det er betennelse, kan kortisoninjeksjoner forkorte sykdomsforløpet. Smertestillende og betennelsesdempende medikamenter lindrer, men forkorter ikke forløpet. I den første fasen med betennelse bør en ikke ha fysioterapi, men holde skulderen i ro. I den senere stivhetsfasen er det derimot viktig med opptrening for å få tilbake normal bevegelighet. Det er da viktig å trene skulderen og musklene rundt for å redusere stivheten så godt en kan. Fysioterapeuter kan hjelpe med passende øvelser. Trening av skulder og muskler rundt skulderen er bra for å opprettholde mobilitet. Spør fysioterapeut om treningsprogram.

     

  • Hva kan jeg gjøre selv?

    Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!