Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Palindrom revmatisme
Støtt oss

Palindrom revmatisme

Palindrom revmatisme eller palindrom artritt, er en sjelden sykdom der enkelte ledd ganske plutselig blir angrepet av betennelse som kun varer timer til få dager.

For 20-40% av de med palindrom revmatisme, utvikler sykdommen seg til leddgikt. Årsaken er ikke kjent. Sykdommen rammer kvinner hyppigst.

 • Symptomer

  Palindrom revmatisme gir symptomer på artritt (leddbetennelse) med uregelmessige intervaller, og anfallene varer fra timer og opptil 2 uker. Betennelsen etterlater som regel ingen leddskade. Leddbetennelsen fører til hevelse og smerte/ømhet i de affiserte enkelt-ledd. Frekvensen av anfall med leddbetennelse kan variere fra ukentlig til årlig. Hyppige tilbakefall øker risikoen for utvikling til leddgikt, og noen kan utvikle SLE. Pasienten er symptomfri utenfor anfallene.

 • Diagnostisering

  Palindrom revmatisme kan under anfall gi forhøyede betennelsesprøver som SR og CRP i blodprøver. Noen pasienter er positive på anti-CCP, og hos disse er det større sannsynlighet for utvikling til leddgikt.

 • Behandling

  Behandlingen er oftest kun NSAIDs og smertestillende. Hvis langvarige anfall kan kortison bli aktuelt som tablett-kur eller i form av intraartikulær injeksjon.

 • Hva kan jeg gjøre selv?

  Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!