Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Raynauds fenomen
Støtt oss

Raynauds fenomen

Raynauds fenomen, også kalt likfingre, er en vanlig plage som kan sees hos opptil 15 % av befolkningen. Det arter seg ved anfall med hvite fingre som samtidig blir numne og av og til også smertefulle. Hvitfargen går etter en stund over i blåfarge.

  • Symptomer

    Tilstanden kjennetegnes av en forbigående nedsatt blodsirkulasjon, mest vanlig i fingre og tær, men også på nesetipp. øreflipp og tungen. Tilstanden utløses stort sett ved kulde eller stress. Anfallene skyldes at de små blodårene i huden trekker seg sammen og stopper blodtilførselen til huden forbigående. Ved særlig alvorlige tilfelle blir det så dårlig blodtilførsel at det kan oppstå sår i huden, og de leger langsomt.

    Selv om Raynauds fenomen oppstår ved flere revmatiske bindevevssykdommer, er det ikke ensbetydende med revmatisk sykdom. Det kun er l/4 av de som har Raynauds fenomen som også har en revmatisk sykdom. Hyppigst opptrer fenomenet ved Sklerodermi, men også ved andre sykdommer som Systemisk lupus erythematosus (SLE) og Sjøgrens syndrom.

  • Behandling

    Det finnes flere typer medisiner som kan hjelpe ved å utvide blodårene og derved minske hyppigheten av anfallene. I ekstreme tilfelle kan man blokkere nervene ut i fingrene ved å injisere et stoff på halsen, og føre til utvidelse av blodårene i armen. Bruk av varmehjelpemidler som eks. varmehansker/-sokker/-såler kan være aktuelt. Gjennom lege, ergoterapeut eller fysioterapeut kan det søkes om varmehjelpemidler fra sin lokale hjelpemiddelsentral. Varmehjelpemidler dekkes i sin helhet av folketrygden uten egenandel.

  • Hva kan jeg gjøre selv?

    Den viktigste egenbehandlingen er å holde seg varm – ikke bare på fingrene. Tobakksrøking, både aktivt og passivt, gjør det hele mye verre. Kunnskap om aktuelle tiltak for å holde på kroppsvarmen og viten om de forskjellige tekstilenes varmeisolerende egenskaper er nyttig for å forebygge tilstanden.

    Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

Fant du det du lette etter?

You already voted!