Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Urinsyregikt (Podagra)
Støtt oss

Urinsyregikt (Podagra)

Urinsyregikt er en betennelse med avleiring av krystaller i ledd og bløtdeler. Krystallene skaper betennelse, noe som kan gi anfall med smertefulle, varme og hovne ledd.

 • Symptomer

  Sykehistorien er typisk med akutt anfall med smerter, hevelse og rødhet i ett ledd. Ofte når man en smertetopp i løpet av 24 timer. Anfallet varer typisk i flere dager.

  I mer enn halvparten av anfallene er det stortåen som angripes (dette kalles podagra), men også andre ledd som ankelledd, kneledd og albuledd kan bli betente. Hvis man har gjentatte anfall spredt over mange år kan tilstanden gå over i en mer kronisk fase med betennelser i flere ledd.

 • Hva er urinsyregikt?

  Urinsyre er et stoff som dannes i kroppen til alle mennesker, bl.a. ved nedbrytning av purinrike næringsstoffer.

  Ved urinsyregikt er det for mye urinsyre i blodet. Dette kan være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre, eller at utskillelsen av urinsyre gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt.

 • Diagnostisering

  Pasientens redegjørelse og funnene ved legeundersøkelsen er ofte typisk. Hos de aller fleste finner man økt mengde urinsyre i blodet, noe som påvises i vanlig blodprøve. Helt sikker diagnose får man når det påvises urinsyrekrystaller i leddvæske. Dette gjøres vanligvis hos revmatolog, men ved typiske anfall stilles diagnosen også uten prøve av leddvæsken.

 • Behandling

  Behandling

  Ved akutte anfall benyttes vanligvis betennelsesdempende medisiner, enten kolkisin eller non-steroidale antiinflammatoriske medikamenter (NSAIDs). Disse fører til at smertene ved anfallene reduseres raskt. Ofte vil anfallene gå helt over i løpet av 7-10 dager. Ved behov kan revmatologen også gi kortisoninjeksjon i leddet, eventuelt kortisontabletter. I sjeldne tilfeller brukes biologiske medikamenter over noen få dager ved vedvarende anfall, noe som kan gi en kraftig betennelsesdempende effekt.

  Det er mulig med forebyggende behandling, allerede etter første anfall. Behandlingen har som må å redusere mengden urinsyre i blodet og derfor forebygge nye anfall med urinsyregikt. Den vanligste forebyggende behandlingen er med allopurinol som hemmer dannelsen av urinsyre i blod. Andre medisiner kan bedre utskillelsen av urinsyre gjennom nyrene.

  Hovedmålet i den forebyggende behandlingen er å senke urinsyrenivået i blodet til under 360 µmol/L, noe som vil beskytte de aller fleste mot nye anfall.  Det er derfor viktig med regelmessige kontroller hos fastlegen for å se at urinsyrenivået synker under behandlingen.

 • Hva kan jeg gjøre selv?

  Du kan selv for å forebygge nye anfall gjennom din livsstil:

  • Unngå mat som inneholder mye puriner (ansjos, sardiner, reker, krabbe, kjøtt, fete sauser, bønner, erter, asparges, mm). Sukkerholdige leskedrikker, og fruktdrikker som er rike på fruktsukker (fruktose) kan øke urinsyrenivået i blodet. Melkeprodukter med redusert fettinnhold er gunstige. Unngå raskt vekttap. Det kan være nyttig med egen kostholdsveiledning hos ernæringsfysiolog.
  • Eventuell foreliggende hjertekarsykdom eller nyresykdom bør være under god behandling.
  • Alkohol kan utløse anfall og bør så langt som mulig unngås, spesielt gjelder dette for øl.
  • Livsstil med fysisk aktivitet og normal kroppsvekt er bra.

  Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

 • Temahefte laget av NRF

Fant du det du lette etter?

2762 462