Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Fullt trøkk for BURG-barna i Agder
Støtt oss

Fullt trøkk for BURG-barna i Agder


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 11.11.2020 / Oppdatert: 13.11.2020


Da hele Norge bremset opp på grunn av korona, satte BURG Agder inn et ekstra gir. – Nå er det særlig viktig for medlemmene våre å ha et sted å komme til, sier leder i BURG Agder, Elaine Montanares.

 

Bilde: Vetle Saga koser seg på BURG-treff. Fotograf: Aaron Montanares. Begge 8 år.

 

Det startet med at den tidligere lederen i BURG Agder, Gunn-Alise Brustad, satt seg ned sammen med styret i mars, og planla digitale aktiviteter som barna kunne være med på, selv om det var korona. Styret søkte prosjektmidler flere steder og la ned mye arbeid i å tenke nytt på grunn av koronaen. Det ble det mange gode aktiviteter av.

 

Påske-kjærlighet

Allerede i påsken var det handlekraftige styret i gang med digitale aktiviteter med tegnekonkurranse og digital påskehilsen. Barna skulle lage en tegning om hvordan de tolket ordet kjærlighet, og sende det inn til styret.

– Vi fikk mange fine bidrag. Vi i styret stemte over bildene med å gi et hjerte hver til den tegningen vi likte best. Det bildet som til slutt fikk flest hjerter, ble den heldige vinneren. Alle de små kunstnerne som ikke vant fikk et trøstebrev med godteri som de kunne kose seg med.

 

Det kom inn mange fine bidrag til tegnekonkurransen.

 

I tillegg til tegnekonkurransen sendte de ut en påske-quiz og tips til andre aktiviteter barna kunne holde på med hjemme. – Husk dette var i den tiden da ingen gikk på skolen, og barna var veldig isolert, sier Elaine.

Styret var bekymret for hvordan BURG-barna hadde det, mange kronisk syke barn kjenner allerede på et utenforskap fordi de er mer borte fra skole og aktiviteter enn andre, og med koronaen ble det verre.

-Siden pandemien har vi prøvd å opprettholde aktivitet, slik at barna kan kjenner på at vi er der for dem, sier Elaine.

 

Digital sommervarme

Da det viste seg at koronaen fremdeles herjet, ut over sommeren, var det fint at Burg Agder hadde lagt gode, digitale planer for det også. De satt i gang digitale sommeraktiviteter, som gikk over 4 uker.

Gunn-Alise Brustad, skrev på Burg Agders facebookside: – Vi vet at mange av våre medlemmer er i risikogruppen og lever relativt isolert, mange skal ha hjemmeferie for å unngå en eventuell smitterisiko. Vi ønsker at vår digitale aktivitet kan være med å bidra til en litt lettere og annerledes ferie, og at vi kan gjøre noe sammen, selv om vi ikke kan møtes fysisk. Med hansker og munnbind, pakket BURG-styret aktivitetspakker, som de sendte til alle de påmeldte.

 

Med hansker, antibac og munnbind, pakkes det klart til digital sommeraktivitet.  Venstre: Elaine, Gunn-Alise og Vegard.

 

Aktivitetsplan og mye fint kom med Posten

Hver aktivitetspakke inneholdt en aktivitetsplan for sommeren med ulike gjenstander barna kunne bruke til aktivitetene; en vannflaske, frisbee, solsikkefrø som skulle såes den frøste dagen, slikt at barna kunne se solsikken vokse ut over sommeren, kritt til å tegne ute, badeball, solbriller, tatovering, antibac, godteri og kjeks til en stranddag, en bilderamme der det sto «du er en stjerne» , en oversikt over mulige turer i eget nærområde, og en personlig hilsen fra BURG-styret til barna, der de la vekt på hvor fine og unike barna er.

Deltakerne fikk aktivitetspakker med ting som skulle brukes i aktiviteter gjennom sommeren.

 

Enhjørning som tema

– Vi skrev til barna at de er like unike som en enhjørning, sier Elaine Montanares. Vi hadde valgt enhjørningen som symbolet på sommeraktivitetene våre. Leke-tatoveringen de fikk i aktivitetspakken, var nettopp av en enhjørning, og t-skjortene har også en enhjørning på seg, forklarer hun. Når barna hadde gjort oppgavene i aktivitetspakken skulle de sende inn bilde på konkurransens egen snapchatkonto, eller på Messenger/mail. Hver lørdag la vi ut alle bidragene som var kommet inn. Alle deltakerne var også med i konkurransen om å vinne to hengekøyer.

Du er like unik som en enhjørning skrev BURG Agder-styret til barna, og ga dem enhjørningstatoveringer.

 

Aktivitetshelgen «Alle er like»

I september tok Burg Agder sjansen på å ha et utendørsarrangement med oppmøte. Da fikk medlemmene være med på kurs om psykososial helse, som var et samarbeid med Røde kors Evje og Hornes. Deltakerne fikk t-skjorter og drikkeflasker fra BURG, og hver sin førstehjelpsbok fra Røde Kors. Deretter bar det ut i aktivitetsparken Troll aktiv. Der skulle ni av de elleve deltakerne overnatte og ta del i pil- og byeskyting, klatring og en teambuldingsaktivitet hvor alle måtte samarbeide for å overføre en ball fra den ene siden av skogen til den andre. Dagen etter sto det rafting på planen.

 

Mange morsomme uteaktiviteter for BURG-barna i Agder.

 

-Det ble en utrolig gøy og fin helg, fylt med masse glede og mestringsfølelse, forteller Elaine.  Det var så moro å se at flere overvant frykten over rafting, som var skummelt for mange. Jeg har selv en datter som var redd for å rafte, men med mye hjelp fra instruktørene og veilederne så overvant hun frykten sin, og ble applaudert av alle deltakerne, da hun klarte å være med. Da måtte en overfølsom mammabjørn som meg felle noen tårer, smiler Burg-lederen.

 

Godt å være sammen

Alle som var til stede kjente på kjærligheten den dagen, tror Elaine.
-Det var så godt å være sammen. Dette er familier som kanskje er enda mer isolert enn andre familier, fordi mange av barna går på immundempende medisin, og dermed kan være mer utsatt for smitte enn andre. Vi er veldig takknemlige for at Stiftelsen Dam støttet arrangementet, så vi fikk mulighet til å samle Burg-familiene i Agder.  Vi vil også gjerne rette en særlig takk til Gunn-Alise Brustad som søkte midler og sto for regien, før hun gikk av som leder i august.

 

Klare for rafting. Vondt i kroppen ingen hindring!

 

Moro for store og små

Bare noen uker senere slo Burg Agder til igjen. De skulle ha aktiviteter på aktivitetssenteret Sport og moro, men på grunn av korona flyttet de arrangementet utendørs, og kontaktet derfor Troll Aktiv igjen. – Der ble vi møtt med åpne armer etter å ha vært der bare noen helger før, sier Elaine.

Deltakerne fikk utdelt smoothie og en matbit, før aktivitetene startet.

-Vi delte deltakerne i 2 grupper. Den ene gruppen fikk leke Robin Hood, og gå rundt med pil og bue og skyte på blink. Gruppe 2 klatret høyt oppe i trærne. Og til slutt ble det rafting igjen. Det er veldig populært. – Det var gøy å høre at mange sa at de ville gjenta helgen, gjerne med flere overnattinger, sier Elaine. Vi fikk også takket av vår tidligere styreleder, Gunn-Alise Brustad, som var med å gjenoppstarte BURG Agder i 2015, og som har jobbet utrolig hardt for Burg Agder de siste 5 årene. Det er blant annet hun som har søkt penger og vært pådriveren for alle koronaaktivitetene vi har hatt i vår og sommer, forteller Elaine.

 

Bueskyting er gøy!

Trampolinehopping med suksess

Det er ingen tvil om at medlemmene i BURG Agder har hatt et godt tilbud i løpet av korona-tiden, og det har de fortsatt med ut over høsten. I oktober var de på Skylane trampolinepark. Da var det 22 glade hoppende sjeler som koste seg sammen i tre timer i trampolineparken. Både barn og foreldre var med å hoppe. – Vi var jo selvfølgelig nøye med smittevernet, så alle familiene satt på egne bord og fikk pizza hver for seg. Vi i styret hadde masker og brukte antibac mellom hver familie under registrering og utdeling av t-skjorter og drikkeflasket.  – En veldig svett gjeng reiste hjem glade og fornøyde og gledet seg til neste gang vi kunne treffes.

Dette arrangementet var støttet av Kristiansand Revmatikerforening, Kristiansand kommune og Stiftelsen DAM.

 

Plask og sprell i basseng

Nå 1. november møttes burgmedlemmene i Agder igjen. Denne gangen var det trening og lek i basseng som sto på programmet på badelandet Aquarama. Norsk Revmatikerforbund Agders trenings- og mosjonskontakt, Cecilie Håland, skulle være instruktør for to timer med mye gøy trening i vann.

-Vi delte deltakerne opp i grupper, én i alderen 0-14 år med foreldre, som fikk trene og leke i varmtvannsbasseng, og gruppe 2 i alderen 14 til 36, som fikk kjenne på litt mer krevende trening, som er godt for kroppen. Vi sørget for god avstand mellom folk under treningen. Da instruktøren måtte melde frafall i siste liten, trådte Elaine selv til og instruerte barnegruppen, sammen med styremedlem Ingebjørg Øina. Ingebjørg ledet også ung-voksengruppen.

– Etterpå spiste vi i to puljer med god avstand mellom bordene, for å ta hensyn til smittesituasjonen.  Vi hadde også egen garderobe borte fra de øvrige gjestene, og egen inngang for å unngå unødvendig kontakt med andre gjester. Anibac var tilgjengelig hele tiden.

Dette prosjektet er delt opp i 3 ganger, de neste treningene er i desember og i februar. Også dette prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

Korona-tiltak

Burg-styret i Agder har vært både modige og handlekraftige i en tid der det har vært vanskelig å se hva man skal gjøre. Styret har brukt mye tid på å søke penger, planlegge og gjennomføre gode aktiviteter for medlemmene sine. De har også brukt mange timer på å sette seg inn i smittevernsregler, endinger i reglene osv.

– Vi har holdt oss oppdatert hele veien, og vært i tett dialog med både de stedene som har vært vertskap for aktivitetene våre, fulgt kommunens retningslinjer og med BURG Norge sentralt, for å sikre at vi holder oss innenfor regler og anbefalinger.  – Barn er ikke i samme risikosone som eldre, så vi har nok kunnet ha flere samlinger enn en del lokallag i Revmatikerforbundet. Vi sendt ut smittevernsinformasjon til deltakerne på forhånd, vi har passet på at folk har hatt mulighet til å holde avstand, det har vært antibac tilgjengelig hele tiden, og vi har brukt maske når det har vært nødvendig. Det krever litt ekstra arbeid, men det er verdt det, avslutter Elaine Montanares.

BURG-styret, sommeren 2020

 

Aktiviteter og korona mot jul

Smitten øker i landet, og til og med BURG Agder har måttet avlyse et styremøte av smittehensyn. Hvordan kan BURG-gruppene forholde seg fremover?

-Det viktigste vi kan gjøre nå er å være med videre på dugnaden, og passe på at vi ikke sprer smitte med arrangementene våre, sier Lina Bjelland Myrvoll i BURG Norge. Smittesituasjonen er ulik fra sted til sted, og det er restriksjonene også. Det er lov til å samles 20 personer, hvis man kan holde god avstand (hvis ikke de kommunale restriksjonene sier noe annet). Det er samtidig ikke anbefalt å reise og folk oppfordres til å holde seg mest mulig hjemme, så da er det viktig å tenke gjennom om arrangementet deres er så viktig at det MÅ gjennomføres. Hvis ikke kan det være lurt å vente til smittetallene har bedret seg litt, avslutter Lina.

Les mer:

Frivillighet Norges veileder: Smittevern i frivillige organisasjoner

Regjeringen: Oversikt over nasjonale koronatiltak