Hopp til innhold
Forside / nyheter / Elverum: Vellykket digitalt årsmøte gjennomført
Støtt oss

Elverum: Vellykket digitalt årsmøte gjennomført


Skrevet av: Marcus Bøckman Tollefsen / Publisert: 25.02.2021 / Oppdatert: 25.02.2021


I Hedmark har de, som følge av koronaen, begynt å gjennomføre digitale møter. – Vi har gjennomført fylkesstyremøter og et par lokallagsledermøter digitalt, forteller fylkessekretær Maria Di Notte.

Hun hadde laget et opplegg for gjennomføring av digitale årsmøter, og inviterte alle lokallagene i
fylket til infomøte om opplegget i januar, uten den store responsen. – Når fristen for å
gjennomføre årsmøtene ble skjøvet på til april, har mange av lokallagene grepet muligheten til å
utsette møte, sier Di Notte.

Som tillater seg et hjertesukk. – Det oppleves som vanskelig å motivere til endringer, og mange
tillitsvalgte velger å sitte på sidelinjen og vente, fremfor å gripe muligheten til endring, sier hun.

Men det finnes unntak. Elverum Revmatikerforening gjennomførte digitalt årsmøte mandag 22.
februar. R-Magasinet ringer dermed Stine Wasenius Dahl, lokallagsleder i Elverum, for å høre om
erfaringene med mandagens digitale møte.

– Vi kunne selvsagt ha utsatt møte, med tanke å få til noe fysisk. I Elverum har det ikke vært smitte på lang tid, men vi var usikre på om vinterferien ville føre til at den ville øke. Da ville det uansett ikke være mulig å gjennomføre fysisk møte senere på våren. Vi skulle også bytte kasserer, og det er det best å gjøre tidlig på året, forteller Wasenius Dahl.

Dermed bestemte styret i lokallaget at møtet ikke skulle utsettes og lokallagslederen tok noen grep. Det ble innført påmelding til årsmøte.

– Før vi hadde bestemt om møte skulle være fysisk eller digitalt, gikk vi ut med invitasjon og påmeldingsfrist. Påmelding har vi normalt ikke til årsmøter, men denne gangen var det viktig å
kunne gi digital opplæring til deltakerne på forhånd, dersom møtet skulle bli digitalt, sier hun.

Møtet ble digitalt på grunn av koronasituasjonen. Da var det bare å kjøre i gang med opplæring for deltakerne. – Maria, vår fylkessekretær, hadde allerede i januar møte for oss lokallagsledere om digitale årsmøter. Nå satte hun i gang med opplæringsmøter med deltakerne en uke før selve årsmøtet. Vi organiserte to grupper med ti personer i hver. Alle fikk trene på å rekke opp hånda, slå av og på mikrofoner og kamera, hvordan chattetjenesten fungerte osv. Deretter var det én til én opplæring for dem som ønsket det, forklarer lokallagslederen.

Da dagen og tiden for møtet kom ble det også gjort noen grep. – Jeg valgte å åpne møtet i god tid. Det betydde at jeg hilste på folk og ønsket den enkelte velkommen til møtet i så god tid at jeg også kunne minne dem på de viktigste tekniske tingene, sier Wasenius Dahl.

Da møtet var i gang, satt fylkessekretær Maria på sidelinjen som teknisk support. – Marias innsats, både i opptakten til møtet og underveis i selve møtet, var helt avgjørende for meg som lokallagsleder. Hun er trygg både på gjennomføring av årsmøter og den digitale delen av det. Det betyr at vi kunne konsentrere oss om sakene og ikke tekniske problemer, understreker lokallagslederen, som ikke kan få fremhevet godt nok den viktige hjelpen en trygg fylkessekretær gir i en slik situasjon.

Maria selv bekrefter at det, ikke uventet, var noen problemer underveis. – Noen falt ut og måtte ha litt hjelp for å komme på igjen. Vi hadde også en liten utfordring når vi kom til avstemming, men alt løste seg greit, sier hun.

Hvilke erfaringer har lokallagslederen så gjort seg med digitalt årsmøte? – Vi ser at færre medlemmer møter når vi gjennomfører digitalt. Fire medlemmer ga allerede ved påmeldingen beskjed om at de kun ville delta dersom møtet ble fysisk. Totalt hadde vi tolv medlemmer på årets møte. I fjor var det 23 som deltok på fysisk møte, sier hun.

Hun er trygg på at dette likevel er rett vei å gå. – Vi forsøker å balansere mellom det å bruke digitale løsninger og gjøre noen ting slik vi har gjort det før. Fortsatt sender vi mye ut på papir til medlemmene, men samtidig har vi for eksempel Facebook-side der vi informerer om det som foregår, og kjører noen digitale møter. Etter hvert som en del blir trygge på denne møteformen, vil de dra flere med seg, sier hun.

Og har et godt tips til slutt. – Lag en opplæringsvideo til deltakerne. Vi gjorde ikke det, men det skal vi gjøre neste gang, sier Wasenius Dahl.

(photo: Maria Di Notte og Stine Wasenius Dahl)