Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / En god start på barnehage og skole
Støtt oss

En god start på barnehage og skole


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 29.07.2016 / Oppdatert: 29.07.2016


Det nærmer seg skole- og barnehagestart og mange hjerter gleder seg til å gå inn døren på skole eller barnehage for første gang. For barn med revmatisme kan det være lurt å forberede seg litt ekstra.

IMG_1200

Som foreldre ønsker man å gi barnet sitt en best mulig start, og at det skal være så enkelt som mulig å utfolde seg for barnet ditt. Barn med revmatiske lidelser kan ha noen flere utfordringer enn andre barn på dette området, så som foreldre kan det være lurt å gjøre noen ekstra justeringer før skolestart.

 

Gå gjennom skolen eller barnehagen

Et ledd i dette kan være å gå gjennom skole- og barnehagebygget for å se om det er noen endringer som kan gjøres. Er det en tung dør, eller et vanskelig armatur? Dette er ting som enkelt lar seg løse, og gjør hverdagen enklere.

Hvordan er stoler og bord og veien til og fra gymsalen og klasserommet? Prøv å komme finne en løsning som gjør at hverdagen for barnet ditt blir enkel, uten at de blir veldig annerledes fra de andre barna.

Ha gjerne med en ergoterapeut eller andre fra kommunen, som har mye erfaring med tilpasninger, og som dermed kan komme med forslag og løsninger som du kanskje ikke hadde tenkt på selv.

 

Snakk med læreren eller pedagogisk leder i barnehagen

Som revmatiker har barnet ditt noen utfordringer som kanskje ikke synes på utsiden. Da kan det være greit at læreren eller pedagogisk leder vet. På denne måten kan hverdagen i skole og barnehage tilpasses uten at barnet trenger å føle seg annerledes eller utenfor.

Og hva er planene for skole- eller barnehageåret? Skal de på utflukter kan det være lurt å vite om dette på forhånd, så du kan sørge for en mest mulig knirkefri tur for både barn og voksne.

 

Fortell!

Ingen barn er like, og alle har noe – enten det er allergi, revmatisme eller er skikkelig kilne. For mange fungerer det rett og slett best å være åpen – både for kamerater i barnehagen og skolegården, og for barnet selv.

Kanskje dere kan lage en presentasjon, som barnet kan holde selv? Eller fortelle fra behandlingsreise i kosetimen, og ha med lokale retter fra der dere har vært?

På denne måten ufarliggjør man temaet, samtidig som man stiller nysgjerrigheten til de som ikke helt vet hva det er å ha en revmatisk sykdom.

 

Hjelpemidler

Trenger barnet ditt hjelpemidler i hverdagen på skole eller i barnehage? Les litt mer om hvordan du søker om hjelpemidler i artikkelen ”Trenger du hjelpemidler her” 

Lurer du på hvordan du kan søke på hjelpemidler for barnet ditt? Les mer hos NAV her