Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / En Sissel i livet er god å ha
Støtt oss

En Sissel i livet er god å ha


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 16.12.2020 / Oppdatert: 17.12.2020


BURG-prisen Det gylne ledd 2020 gis til barnesykepleier Sissel Iost, for profesjonell og nær ivaretakelse av revma-barna og foreldrene deres, på barnerevmatologisk avdeling på Rikshospitalet.

 

Egen evne til å se barna

Det gylne ledd, skal gå til en person, organisasjon eller lignende som har gjort en særlig innsats for å bedre situasjonen for barn og ungdom med revmatisk sykdom.

Mange fantastiske sykepleiere møter barna våre på de ulike revmatologiske avdelingene over hele landet. Vi vil trekke frem én som har skilt seg ut som spesielt flink når det kommer til å møte barna og foreldrene som mennesker, og ikke bare diagnoser, sier styreleder i BURG Norge, Anna Jøsok.

Barnesykepleier Sissel Iost har jobbet som sykepleier på Revmatismesykehuset i Oslo og på Rikshospitalet, både på barneavdelingen og på poliklinikken. Gjennom sitt virke som sykepleier har hun på en særlig god måte fått både barna og foreldrene til å føle seg trygge og ivaretatt i en sårbar situasjon.

 

Sykepleierne er viktige

Burg gir prisen til Sissel Iost fordi vi vil sette fokus på hvor viktig det er for barna å møte noen som Sissel når de er på kontroll eller til behandling. Det er barnesykepleieren som møter barna når de kommer for eksempel til barnepoliklinikken. Sykepleierne er koordinator, som passer på at barna kommer seg til timer med fysioterapi og røntgen, de har dialog med revmatologen, og gir medisiner. Sykepleierne  viser barna rundt og legger til rette for familien den tiden de er på sykehuset, i tillegg til å lære opp foreldre og barn, for eksempel til å ta medisiner hjemme, eller med andre råd og tips. Det er i dette arbeidet Sissel har stått ut som en profesjonell, nær og god barnesykepleier.

«Alt ble så mye mer stabilt og trygt når hun var på jobb. Hun var flink til å huske oss , og hadde alltid kontroll på prøvetaking, skjemaer osv. Hun hadde også en egne evne til å se både barna og foreldrene», står det i nominasjonsbrevet fra BURG Oppland.

Det er helt avgjørende for hvilket forhold barna får til sykehuset og egen helse at de føler seg trygge.  Jo tryggere barna og familien er, jo bedre utgangspunkt får de til å håndtere sykdommen og situasjonen de er i. Vi mener at Sissel er et forbilde for alle som møter unge pasienter og foreldrene deres. Vi trenger flere som virkelig ser oss, står det i styrets begrunnelse for tildeling av prisen.

 

Overrasket og glad

Sissel, som nå er pensjonist, fikk seg en ordentlig overraskelse, da styreleder i BURG, Anna Jøsok, og fagansvarlig for barn og unge i NRF, Lina Bjelland Myrvoll , dukket opp på døren hennes med prisen.

– Jeg ble veldig overrasket og glad. Det er en ære å få en sånn pris, sier Sissel rørt.

Hun har jobbet med barn med revmatisk sykdom i mange år, og trekker særlig frem de store fremskrittene som har skjedd på dette feltet i mens hun jobbet.

Jeg ble veldig overrasket og glad. Det er en ære å få en sånn pris, sier Sissel rørt.

 

Stor utvikling for barnerevmatologien

-Det har jo vært en utrolig utvikling de siste årene. Nå kan barn med revmatisk sykdom bli konkurransedansere eller sprangridningsryttere. De kunne ikke det for noen år siden. De satt jo i rullestol, og var i månedsvis på sykehuset. Nå er de bare innom. Det er jeg veldig glad for, sier Sissel. Hun fortsetter:

-Heldigvis rekker man fremdeles å bli kjent med barna, selv om de ikke ligger like lenge på sykehus. De kommer jo regelmessig for kontroll eller behandling, så vi kjenner dem jo godt etter hvert. Det er koselig, sier Sissel, og legger til:

– Nå er det også et mye større team rundt barna, med revmatolog, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut og psykolog. Da jeg ble ansatt var det kun revmatolog og sekretær på den revmatologiske avdelingen. Det er stor forskjell fra tidligere, og et mye bedre tilbud for barna.

 

Velfortjent pris

Hvis Sissel skal reflektere litt rundt hvorfor så mange syns at nettopp hun har vært særlig god å ha på sykehuset, så svarer hun beskjedent:

-Det at jeg var der bestandig var nok avgjørende. De kjente meg, og visste at jeg var der når de kom.

-Ja, det var nok viktig, men vi mener at Sissel har noe mer, at hun har gitt litt ekstra av sin tid og kunnskap, og at hun fortjener denne prisen for den gode jobben hun har gjort for oss revma-barn, avslutter Anna Jøsok

 

Tekst og foto: Lina Bjelland Myrvoll

BURG jobber for at våre medlemmer

 

  • har noen å snakke med
  • mestrer hverdagen
  • deltar på samlinger og turer
  • får det beste behandlingstilbudet
  • får informasjon om forskning
  • får rettigheter de har krav på
  • BURG er Norsk Revmatikerforbunds barne- og ungdomsgruppe.

 

 Vi jobber for å bedre situasjonen for barn og unge med revmatisk sykdom og deres familier.

Gå til BURG

Nasjonal kompetansetjeneste for barne- og ungdomsrevmatologi

Nasjonal Kompetansetjeneste for barne- og ungdomsrevmatologi (NAKBUR) har et nasjonalt ansvar for at brukere og tverrfaglig helsepersonell på alle nivåer i helsetjenesten har tilgang til kvalitetssikret, oppdatert, forskningsbasert kunnskap om utredning og behandling av barneleddgikt, autoimmune bindevevssykdommer og andre sjeldne barnerevmatologiske tilstander (0-18 år).

På NAKBURS nettsider finner du mye god informasjon:

GÅ TIL NAKBUR