Hopp til innhold
Forside / nyheter / Følgetilstander og bivirkninger etter betennelse
Støtt oss

Følgetilstander og bivirkninger etter betennelse


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.10.2016 / Oppdatert: 01.11.2016


Revmatisk sykdom eller betennelser som fører til vondt i ryggen, kan i mange tilfeller henge sammen med betennelser andre steder i kroppen. Derfor er det viktig at legen får beskjed om alle plager som kan ha sammenheng med ryggsmerter.

Hvis du gir legen riktig informasjon, blir det enklere for legen å stille en diagnose slik at du får riktig behandling. Disse symptomene holdes i sjakk med riktig behandling.

Betennelsene som oftest forekommer sammen med betennelsesrelaterte ryggsmerter:

Tarmbetennelse (Crohns sykdom og ulcerøs kolitt):

Omtrent 11 prosent av pasientene som har ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, kan også oppleve å få kronisk betennelsessykdom i fordøyelsessystemet. De vanligste er Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt. De vanligste symptomene på tarmbetennelse er magesmerter, diare, dårlig matlyst og vekttap. Med behandling er det mulig å oppnå kontroll med symptomene og få lange perioder hvor betennelsen holdes i sjakk.

Øyebetennelse

Når det gjelder Øyebetennelse er det viktig å være spesielt oppmerksom på Uveitt og Irridocyklitt. Dette er betennelser i en eller flere deler av øyet. Ubehandlet over lang tid, kan disse tilstandene føre til synsskader. Den vanligste øyebetennelsen sammen med betennelsesrelaterte ryggsmerter er betennelser i de fremre delene av øyet – ”akutt anterior Uveitt” –. Omtrent en fjerdedel av pasientene med betennelsesrelaterte ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, får Uveitt minst en gang. Med riktig behandling kan man forhindre synsskader.

Hudsymptomer

Omtrent 11 prosent av pasientene med ryggsmerter forårsaket av en revmatologisk sykdom, er også rammet av Psoriasis. Psoriasis er en kronisk betennelsessykdom i huden som gir et rødt, skjellende utslett. Det varierer fra person til person hvor alvorlig betennelsen blir og hvor mye av kroppen som dekkes av utslett. Typiske steder for utslettet er hodebunn, negler, ører og kjønnsorganer i tillegg til hele kroppen forøvrig. Det vanligste er at man får utslett på albuene, knærne og ryggen.

Psoriasisutslett har som regel en skarp grense mot normal hud. Det er ofte rødt, tykt og flassende, men på enkelte hudområder kan utslettet likne mer på eksem og være uten skorper. Noen ganger er det også væskefylte blemmer. Selve utslettet kan forekomme i store, sammenhengende områder, enten som mindre flekker, eller som små, spredte «knopper». Som regel klør det, og hele 38 % av pasientene med psoriasis rapporterer at nettopp kløen er det mest plagsomme ved sykdommen.

Senefestebetennelse

Den betennelsen som forekommer der sener, ligamenter eller leddkapsler fester seg til skjelettet, kalles med en fellesbetegnelse, Entesitt. Dette er ofte smertefulle betennelser som kan gi redusert bevegelighet. De entesittene som har sammenheng med ryggsmertene, forekommer ofte i og under hælen, i festet mellom brystben og ribben eller i hoften.

«Pølsefinger og pølsetå»

Pølsefinger og pølsetå, såkalt Daktylitt, skyldes betennelse i fingre eller tær. Hele fingeren eller tåen som rammes, er hoven. Ved rene leddbetennelser, Synovitt, er det derimot kun leddet som er betent.

Kilder:
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531 http://www.lmfnorge.no/Diagnoser/IBD/Morbus-Crohn#sthash.2h8ACupe.dpuf
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531
Cruyssen BW, Ribbens C, Boonen A, et al. Ann Rheum Dis. 2007;66:1072-1077. PMID: 17261531
nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/psoriasis-oversikt-1633.html
Lebwohl MG, Bachelez H, Barker J, et al. JAAD 2014;70:871-881. PMID: 24576585
Bijlsma JWJ, da Silva JA, Haculla E, et.al. EULAR Textbook on Rheumatic Diseases. ISBN: 978-1-905545-08-7
Bijlsma JWJ, da Silva JA, Haculla E, et.al. EULAR Textbook on Rheumatic Diseases. ISBN: 978-1-905545-08-7

Takk til Abbvie for bidrag til informasjon.