Hopp til innhold
Forside / Svangerskap / Foreldredrømmen ble virkelig for Helene
Støtt oss

Foreldredrømmen ble virkelig for Helene


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 16.10.2020 / Oppdatert: 26.10.2020


Helene Walberg (26) har en revmatisk sykdom og har nettopp blitt mamma for første gang. Hvordan var det, og har hun noen tips og råd til andre i samme situasjon?

 

Helene har den revmatiske diagnose mikroskopisk polyangiit. Det er en blodårebetennelse som angriper mange små kar for eksempel i huden, nyrene og lungene. Sykdommen kan føre til blant annet ledd- og muskelsmerter, generell følelse av å være syk, svakhet i armer og ben, og tung pust.

 

Kommer jeg til å bli gravid?

Da hun og mannen bestemte seg for å få barn var det ikke helt uten bekymring.

– Først var jeg veldig redd for å ikke kunne bli gravid på grunn av cellegiften jeg måtte gjennom som 16-17 åring. Når det da i tillegg tok to år før spira satt (mye pga turnusen til mannen som jobber på sjøen), ble jeg bare mer og mer redd og bekymra for hver gang mensen kom likevel. Å få barn har alltids vært ett av mine største ønsker, og jeg klarer ikke å se for meg et liv uten barn. Vi tenkte også mye på hvordan det kom til å bli, både om sykdommen kunne endre seg, om fatiguen kunne bli verre, hvordan jeg skulle greie å ta vare på babyen og slike ting. 

 

Positivt svangerskap

Hvordan gikk graviditeten?

Faktisk veldig bra. Fatiguen ble mye bedre. Det var deilig. Jeg har slitt med blodtrykk og protein i urinen i alle år, og dette ble forhøyet i graviditeten, så jeg var ofte på kontroller hos jordmor. Det var litt vanskelig å skille mellom normalen for meg og svangerskapsforgiftning, men heldigvis hadde leger og jordmor god kontroll og fødselen kunne få starte naturlig når kroppen og mini var klar!

 

Og lille mini, hun ble født 28 mai og fikk navnet Cornelia.

 

Fødselen

Helene syns at fødselen var hard.

– Det var beintøft, men jeg trodde jeg skulle bli mer utmattet etterpå enn det jeg ble. Jeg hadde gitt beskjed i fødebrev som man skal levere inn på forhånd, om å ikke bli sendt hjem for tidlig om jeg ikke var klar, men jeg kunne dratt hjem på dag 2 jeg! (Men Cornelia måtte ligge i lys på grunn av gulsott så vi ble et døgn til). Fødselen var ellers relativt rask og gikk uten noe særlig med inngripen fra personellet.

 

Formen etter fødselen

Hvordan går det nå?

– De 3 første månedene følte jeg meg faktisk bedre fra fatiguen. Men så fikk jeg meg en liten knekk, og nå føler jeg meg mye mer sliten og utmattet igjen. Cornelia gråt mye fra hun var kanskje 1 måned og frem mot ca 3 måneder. Det har blitt bedre, men hun gråter fortsatt en del. Jeg kjenner også på at det er tungt å ikke få den søvnen som jeg har vært vant til og trenger.

 

Hjelpemidler som gir hvile under graviditeten

Under graviditeten var jeg veldig glad for å ha en dusjkrakk, slik at jeg fikk hvile mest mulig. Ellers vil jeg anbefale gode, store puter for å avlaste rygg, mage og bekken, og ikke minst for å finne gode sovestillinger.

 

Helene bærer lille Cornelia i sjal eller sele , både fordi Cornelia roer seg så fint i sele, og fordi det avlaster armer, skuldre og rygg.

 

Bæresjal var alfa og omega

Etter fødselen bruker Helene bæresjal og sele flittig.

– Det har vært gull til Cornelia, som trenger mye nærhet og har vansker med å finne roen selv. Cornelia gråt jo mye, og roet seg kun i bæresjal de første månedene. Å bære henne i sjal i stedet for å bære/bysse henne i armene var veldig avlastende for armer og kroppen ellers, tipser Helene.
– For meg har det også vært viktig å finne en god ammepute. Det finnes mange varianter og noen av de billige er veldig løse. Man trenger en fast pute, så man finner en god stilling og ikke belaster armene og skuldrene for mye.

 

Det fins mye hjelp

Hege Koksvik, fra Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatisk sykdom, på St. Olavs hospital er enig i at bæresjal eller sele er lurt. Hun legger til:

– Etter at dere har fått barn, kan det bli vanskeligere å få tid til pauser og hvile. Du vil også merke på kroppen at omsorgen for barnet medfører mange tunge løft og håndteringer. Har du da samtidig en revmatisk sykdom, kan det kreve ekstra omtanke og planlegging for å få overskudd i hverdagen. Det er lurt å planlegge godt når du skal skaffe babyutstyr som vogn, stellebord, bilstol og seng.

 

Hege anbefaler å gå inn på Helsenorge sine sider om svangerskap og revmatiske sykdommer, der det fins mange gode tips og råd: https://www.helsenorge.no/gravid/svangerskap-og-revmatiske-sykdommer/utstyr-og-praktiske-rad/

 

Hege Koksvik er seksjonsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR).

 

Søk om støtte til hjelpemidler

Hvert fjerde år kan du søke om støtte til småhjelpemidler fra NAV hvis du har en varig funksjonsnedsettelse. Tilskuddsordningen er ment å dekke ekstrautgifter du har til rimelige tekniske hjelpemidler som ikke er en del av hjelpemiddelsentralens sortiment. Disse pengene er for eksempel mulig å bruke til en god bilstol, en vogn som er lett å legge sammen, .

 

Hvordan søke om hjelpemidler: https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/tjenester-og-produkter/hjelpemidler

 

 

Gratis webinar med tips og råd om hjelpemidler ved graviditet

Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatisk sykdom (NKSR) tilbyr webinaret «Praktiske råd og tips for småbarnsforeldre med revmatisk sykdom».

Mari, som selv er mor med revmatisk sykdom, og ergoterapeut Jorunn, kommer med tips og råd som kan være nyttige under svangerskapet, i tiden etter fødsel og i småbarnsperioden!

 

Webinaret streames live på YouTubekanalen nksr_stolav. Hvis du ikke kan være med under livesendingen, så kan du gå inn der og se webinaret senere.

 

  • Hva: Praktiske råd og tips for småbarnsforeldre med revmatisk sykdom
  • Når: Tirsdag 20.oktober kl 1215 er det
  • Hvor: YouTubekanalen nksr_stolav

 

Følg med på YouTube-kanalen nksr_stolav. Der kommer det flere webinarer om svangerskap og revmatiske sykdommer denne høsten.

 

Følg opplysningskampanjen #foreldredrømmen og lær mer

Gjennom etableringen av den helt nye nettsiden foreldredrommen.no skal Norsk Revmatikerforbund sammen med BURGNKSR , Spondyloartrittforbundet og UCB Pharma sørge for å tilby mer kompetanse om svangerskap og revmatiske sykdommer. På den måten kan flere gjøre trygge og bevisste valg når de planlegger å få barn, under svangerskapet og i tiden etterpå.

 

FAKTA OG ARTIKLER OM SVANGERSKAP OG REVMATISK SYKDOM:

FAKTA OG ARTIKLER OM SVANGERSKAP OG REVMATISK SYKDOM:

Gå til foreldredrømmen.no