Hopp til innhold
Forside / nyheter / Forskningsbombe fra lille Norge!
Støtt oss

Forskningsbombe fra lille Norge!


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 21.10.2016 / Oppdatert: 21.10.2016


Denne uken ble de første resultatene fra Nor-Switch klare, og de er oppløftende for pasienter over hele verden. Resultatene viser at det er trygt å bytte fra Remicade til biotilsvarende legemiddel som er billigere. Studien vil spare samfunnet for millioner av kroner samtidig som det kan føre til at flere får den dyre medisinen.

Mandag 17. oktober ble første del av Nor-Switch studien klar, og den har skapt stor verdenomspennende interesse. Leder av studien er UiO-professor og avdelingssjef ved Diakonhjemmet sykehus, Tore Kristian Kvien.

– Det er ingen signifikant forskjell i effekt, bivirkninger eller antistoffdannelse hos pasienter som fortsatte behandling med originallegemiddelet infliksimab (Remicade) og pasienter som byttet over til et biotilsvarende til infliksimab (CT-P13, Remsima), forklarer Kvien til dagensmedisin.no

Det betyr at Remicade kan erstattes med et tilsvarende legemiddel som er billigere å fremstille.

Flere kan få hjelp

Studien kan føre til at enda flere kan få tilgang til biologiske legemidler. Disse er i utgangspunktet svært dyre, men resultatene kan føre til at pasienter i andre land kan få hjelp til et bedre liv.

– På Diakonhjemmet sykehus i Oslo har allerede flere avdelinger byttet til det billigere alternativet. Etter at studien ble klar, vil alle bytte og dermed spare store kostander.

Remicade brukes i behandlingen av blant annet Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), revmatoid artritt, psoriasisartritt og psoriasis.

Stor internasjonal interesse

Studien ble presentert av Kvien på en europeisk gastrokongress denne uka, og interessen var enorm. Det har vært skepsis blant legestanden i forhold til bytte fra originalmedisin til biotilsvarende. Også i legemiddelindustrien har det vært stort engasjement. Hele lokalet var fullt både av sittende og stående tilhørere. I følge Dagens medisin hadde tilhørerne problemer med å få plass i lokalet. Resultatene har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og målet er at det skal gjennomføres liknende studier på flere av de biologiske legemidlene.

Norsk Revmatikerforbund involvert i studien

Det er viktig å påpeke at studien kun gjelder legemiddelet Remicade og biotilsvarende legemidler. Forhåpentligvis vil det gjennomføres liknende studier på andre biologiske legemidler. Studien er i helhet offentlig finansiert med 20 millioner kroner over statsbudsjettet i 2014. Norsk Revmatikerforbund har vært delaktig i studien som pasientorganisasjon.

Kilde: dagensmedisin.no