Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Ikke sett deg ned og synes synd på deg selv
Støtt oss

– Ikke sett deg ned og synes synd på deg selv


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 13.02.2019 / Oppdatert: 14.02.2019


Anita Fagerbekk (46) med diagnosen Fibromyalgi har to barn og bor i Trøndelag. Hun jobber som butikkmedarbeider, og ble kåret til «Årets medarbeider» 2017 i Jernia. Ikke sett deg ned og synes synd på deg selv, er hennes råd til andre med samme plager.

– Muskelsmertene er intense, brennende, men kan også kjennes som verkende muskler. Det tok mange år før jeg fikk diagnosen. Løsningen for meg er å være aktiv. Jeg går mye i fjellet om sommeren og jeg har heldigvis en jobb som ikke er stillesittende. Hvis jeg sitter rolig eller legger meg, eller når jeg har dårlige perioder, får jeg enda mer smerte.

– På det sykeste var det å gå ca 3 meter en prøvelse, kroppen var helt stiv. Den verste tanken var at jeg aldri skulle kunne jobbe mer. Så jeg jobbet mye med meg selv og prøvde alt: fysioterapi, akupunktur, kiropraktikk, massasje og lymfedrenasje.

– Det er viktig å ta tiden til hjelp, hvis man stresser blir man sykere. Og kutt ut personer som ikke gjør deg godt, uansett om det er familie eller venner, de er energityver.

– Etter å ha vært sykemeldt i perioder kom jeg til Friskgården i Trondheim. Gjennom samtaler, trening og lære om kosthold lærte jeg meg å forstå kroppen og min egen helse og det hjalp veldig mye. Mitt arbeid i fjørfeindustrien måtte vike plass for noe nytt. Etter et år som sykemeldt, ble det Friskgården, så arbeidstrening hos Jernia. Det gikk veldig bra og jeg er nå fast ansatt på heltid. Hvis smertene er vanskelige en dag, så sier jeg fra på arbeidsplassen, tar det litt roligere, og jobber litt med oppgaver utenom kundebehandling. Jeg er så heldig å ha en sjef som viser full forståelse.

– Mitt råd til andre er å ikke sitte ned og synes synd på deg selv – det blir en grobunn for mer smerte. Kom deg ut av huset, rør på deg, kanskje bare noen meter til å begynne med, så litt mer neste dag. Sett delmål. Det er viktig å ta tiden til hjelp, hvis man stresser blir man sykere. Og kutt ut personer som ikke gjør deg godt, uansett om det er familie eller venner, de er energityver.

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 1/2018. Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider. Er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn her.