Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Ikke vær redd for å bli litt svett!
Støtt oss

– Ikke vær redd for å bli litt svett!


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 17.02.2019 / Oppdatert: 18.02.2019


Per Larsen (68 år), Drammen, fikk diagnosen Bekhterevs sykdom (i dag ankyloserende spondylitt) i 1975. Helt siden da har han fokusert på fysisk aktivitet.

– Det var grunnen til at jeg var med på å starte vanngymnastikk og trening i sal i min lokalforening Drammen & Omegn Bekhterevforening så tidlig som i 1984, forteller Larsen. Jeg var også med på det første kurset NRF holdt i samarbeid med turnforbundet og svømmeforbundet for instruktører i vann/sal.

– Det viktigste er: Hold dere i fysisk god form, med aktiviteter dere trives med og ikke vær redd for å bli litt svett!

Det var en veldig interessant tid. I dag er han fortsatt like aktiv: to vanngymnastikkpartier per uke, turleder for Nærturgruppa i DNT Drammen, hvor også mange av deltagerne er revmatikere, han går mye i skog og mark og prøver med styrketrening to ganger per uke. For mange år siden fikk Larsen påvist en hjertefeil som i dag er på middels risikonivå. Hjertelegene har anbefalt ham å fortsette med aktivitetene, men rådet ham til å gjennomføre dem med kontrollert belastningsnivå.

– På grunn av min hjertesykdom er jeg litt skeptisk til trening med høy intensivitet og harde intervalløkter. Det er sikkert ikke noe stor risiko for yngre mennesker, men for personer som har hatt kronisk betennelsessykdom i mange år, kan det være klokt å ta en ordentlig helsesjekk før de setter i gang, råder Larsen.

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 1/2017. Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider. Er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn her.