Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Jeg blir sykere hvis diagnoselisten fjernes
Støtt oss

– Jeg blir sykere hvis diagnoselisten fjernes


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 15.11.2016 / Oppdatert: 15.11.2016


- Jeg er avhengig av fysioterapi for å fungere i hverdagen, stå i jobb og ha et verdig liv. Dersom Bent Høie fjerner diagnoselisten, må jeg selv betale for fysioterapibehandling. Det har jeg ikke råd til. Resultatet blir økte smerter, nedsatt bevegelighet og tap av jobb, sier Lise Tørlen (22).

lise

Lise fikk diagnosen barneleddgikt da hun var ett år gammel. Hun har gått til fysioterapeut en gang i uken siden hun var 2 år. – Hvis jeg går glipp av en eneste behandling, blir jeg helt stiv i kroppen og får økte smerter. Jeg klarer ikke hverdagen uten fysioterapibehandlingen, forklarer Lise.

Frikort på behandling
– Mange tenker ikke på at jeg har andre ekstrautgifter enn hva friske folk har. Jeg tjener ikke så mye, og må betale mye ekstra i medisiner, hjelpemidler og annen behandling og trening som jeg er avhengig av for å fungere. Jeg klarer ikke å bevege meg langt, og er avhengig av bil. Som ung, kroniker i etableringsfasen går ikke budsjettet mitt opp dersom jeg må betale for fysioterapi slik helseminister Bent Høie ønsker. De om lag to tusen kronene det er snakk om for frikort, – de pengene har jeg ikke! Jeg trodde helseministeren skulle hjelpe oss som er kronisk syke, ikke gjøre hverdagen vår verre og helsa dårligere, sier Lise.

Nedsatt arbeidsfunksjon uten fysio
Til tross for sykdommen velger Lise å stå på og er i arbeid. Hun jobber i dag 55 % stilling som helsefagarbeider. Lise forteller at hun ikke kommer til å klare å stå i arbeid dersom hun ikke får nødvendig behandling. Som ung kroniker i etableringsfasen, vil det påvirke også det psykiske og fremtidsmuligheter å miste jobben. Lise er svært bekymret, og håper at helseministeren snart vil høre på pasientene. Hun takker NRF for det gode påvirkningsarbeidet foreningen har gjort for å beholde diagnoselisten.

God samfunnsøkonomi å beholde diagnoselisten
– Muskel- og skjelletthelse koster Norge 73 milliarder kroner per år i sykepenger og trygd. Det er god samfunnsøkonomi å legge forholdene til rette for at folk skal kunne stå i arbeid.

NRF oppfordrer helseministeren til å tenke gjennom dette på nytt. Det er ikke for sent å snu! Han har ikke forankret endringen om å fjerne diagnoselisten med bruker- og pasientorganisasjonene. Vi sier klart og tydelig: Behold diagnoselisten. Vi bidrar gjerne med å finne en annen løsning som ikke går ut over pasientene, sier generalsekretær Tone Granaas i NRF.

Politiske partier støtter NRF
– NRF har jobbet med politisk påvirkning og mediearbeid for denne saken i lang tid. Vi ser med glede at en rekke politiske partier nå tar klart standpunkt for å beholde diagnoselisten. Først ut var KrF og Venstre. Nå ser vi at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet også slutter seg til. Det er svært gledelig! Vi håper at alle partier vil følge etter og at helseministeren vil lytte til pasientene og reversere saken. Vi har ikke tenkt til å gi oss. Vi fortsetter å kjempe for Lise og alle våre medlemmer, lover generalsekretær Tone Granaas i NRF.