Hopp til innhold
Forside / nyheter / Kickstart for et sunnere liv på HelseCamp
Støtt oss

Kickstart for et sunnere liv på HelseCamp


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 21.11.2018 / Oppdatert: 17.10.2023


- Vi deltar på HelseCamp for å styrke livskvaliteten. Det er motiverende å få innspill til trening og livsstilsendring på koselige Reuma-Sol i Spania. Dette er gøy! Vi skal tilbake neste år, sier søstrene Bente Mæhlum og Mona Knutsen.

Bente (52) har diagnosen Bekhterev og er medlem i Nannestad Revmatikerforening. Søsteren Mona (53) har ingen revmatisk diagnose, men ønsket seg inspirasjon til en sunnere livsstil. Ikke minst ville hun ha en hyggelig tur. Det fikk hun!

– Dette har vært så moro og inspirerende, selv om jeg havnet på en smell og brukte to timer i spa-avdelingen på Reuma-Sol midt under en treningstime, ler Mona. Søstrene skapte stor stemning under lanseringen av HelseCamp i november.


På programmet sto blant annet deilig uteyoga ved Fincaen på Reuma-Sol.

Dempe utvikling av plager og sykdom

– Jeg som har Bekhterev er avhengig av trening og sunn livsstil for å opprettholde aktivitetsnivået mitt. Jeg jobber 100%, så styrketrening og kondisjonstrening er spesielt viktig for meg. Høy intensitet på treningen er avgjørende for at jeg skal holde de verste smertene borte og redusere sykdomsaktiviteten, forklarer Bente. Hun var 21 år da smertene startet. – Ettersom jeg var fotballjente, sa legen at smertene skyldtes fotballen. Jeg ble ikke tatt på alvor, minnes Bente. Hun godtok ikke denne forklaringen fra legen om at smertene skyldes kombinasjon av fotball og kjønn. Derfor har hun stått på selv for å få stilt diagnose og få riktig behandling. Bente meldte seg inn i Norsk Revmatikerforbund for å lære mer om å leve godt med sykdom, og hva hun kan gjøre selv for å dempe plagene. Derfor har hun deltatt på Sykt Aktivt-kurs, og nå det nye tilbudet HelseCamp.

Høy intensitet på treningen er avgjørende for at jeg skal holde de verste smertene borte.

Strålende fornøyde med HelseCamp

– Dette oppholdet på Reuma-Sol og deltakelsen på HelseCamp har vært over all forventning! Jeg anbefaler alle å melde seg på de neste turene. Jeg kommer helt sikkert til å delta igjen, og søsteren min og jeg har bestemt oss for ny tur allerede neste år, sier Bente. Med unntak fra Monas «smell» i spa`en, deltok søstrene på samtlige aktiviteter under det innholdsrike programmet.


– HelseCamp har vært over all forventning, sier Bente (52) fra Nannestad.

Hva er HelseCamp?

HelseCamp er en kickstart for alle som ønsker inspirasjon til å endre livsstil. Selve «campen» varer i 4 dager, og på programmet står motivasjonsforedrag, trening, yoga, turer i vakker natur og til nabobyene, aqua mindfulness, aqua fitness, zumba, inspirasjon til sunt kosthold, spansk aften med dans og tapas, restaurantbesøk og ikke minst sosialt samvær.

-Vi har også lagt inn tid til egenpleie, hvor de som vil kan benytte seg av spaanlegget til Reuma-Sol, gå til frisør, få hudpleie, ta  manikyr, ta en pause, ta treningstime med veiledning, gå seg en tur, shoppe eller gjøre akkurat hva man vil. De dyktige fysioterapeutene ved senteret kan bistå med ulike behandlinger, øvelser for smertemestring så man kan trene mer aktivt, og ikke minst veilede til å trene mer riktig. Deltakerne velger selv hvor mye de ønsker å være med på i programmet, og det er helt OK å droppe en gruppetrening for å gjøre andre aktiviteter eller hvile, forteller initiativtaker Tone Granaas fra Norsk Revmatikerforbund (NRF).

Det er ikke utgangspunktet ditt som er viktig, men hvor du bestemmer deg for å ende opp! – Tone Granaas (NRF)

Motivasjon: Helseminister i eget liv

Frisklivsrådgiver Ole Martin Wold har lagt opp treningsplanen helt i tråd med forskningsanbefalinger for mennesker med muskel- og skjelettplager og betennelsessykdommer. Hans motivasjonsforedrag «Helseminister i eget liv» slo svært godt an hos deltakere på HelseCamp.

– De små endringene i livet er like viktige som de store. De små forskjellene i valgene vi gjør er ofte helt avgjørende. For eksempel: Spiser du en bolle hver dag så utgjør det en vektøkning på ti kilo per år. Fokuser på de små tingene. Sett deg smarte mål for din livsstilsendring. Finn mål som motiverer deg og som er positive og målbare, slik at du har noe konkret å strekke deg etter. Fokuser på gevinsten og hva du får igjen når du mestrer dette. Mange i dag skylder på lite tid for å slippe å få dårlig samvittighet for dårlige valg. Vi som har lite tid må planlegge og prioritere hardere for å komme i mål. Vi må ikke være alt for strenge mot oss selv. Veien til mål går aldri rett fram, den vil alltid være kronglete, minnet Wold deltakerne om.


Frisklivsrådgiver Ole-Martin Wold kjørte motbakketrening på HelseCamp.

Meld deg på HelseCamp!

– HelseCampen vår er for deg som ønsker inspirasjon og hjelp til å legge om livsstilen, uansett om du er frisk eller har utfordringer med sykdom eller plager. Senteret Reuma-Sol er tilrettelagt for de fleste behov, og vi har dyktige fagfolk som bistår alle gjester, uansett fysisk form. Fysioterapeuter, massører, trenere, yoga- og zumbainstruktører – alle snakker norsk og alle har fått spesialtrening i å bistå både helsecampere og gjester med spesielle behov. Du kan reise sammen med venner til HelseCamp, eller du kan komme alene, forteller hotelldirektør Dorothy Huskisson Hansen. Alle vil bli inkludert og ivaretatt. Hun ønsker nye og gamle gjester velkommen til nye HelseCamper.

Les mer om dette på www.helsereiser.no


Initiativtaker Tone Granaas (NRF) og hotelldirektør Dorothy Huskisson Hansen var tilstede under HelseCamp og kvalitetsikret at gjestene fikk utbytte av oppholdet.

Flere bilder:


Nannestad var godt representert med flere damer på HelseCamp.


Deltakerne fikk prøve seg på Zumbatrening i sal.


Mor og datter Anne Helene Sundby og Berte Mathsen dro sammen på HelseCamp.


Kosthold er viktig på HelseCamp. Alle deltakerne får med seg et hefte mot gode, sunne oppskrifter hjem.


NRF-ildsjel og blogger Marleen Rones deltok på alle øvelser, her aqua fitness.


Styrketrening! Tove Bergstrøm starter hver morgen med treningsøkt i gymsalen på Reuma-Sol.