Hopp til innhold
Forside / nyheter / Kjemper for terapibasseng i Oslo
Støtt oss

Kjemper for terapibasseng i Oslo


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 03.10.2016 / Oppdatert: 03.10.2016


- Vi risikerer at Oslo står uten terapibasseng med 34 grader fra påsken 2017, sier Jelrik Nylund-van Berkel, fylkessekretær i Norsk Revmatikerforbund (NRF) Oslo fylkeslag.

Diakonhjemmet sykehus vurderer nedleggelse av sitt terapibasseng. Bassenget er lekk og det krever økt rehabilitering. Saken skal opp i sykehusstyret i oktober. Det finnes ikke alternative terapibasseng som holder 34 grader varmt vann i Oslo (standard varme for å fungere som terapi). Det betyr at pasienter med revmatisk diagnose i Oslo vil stå uten rehabiliteringstilbud i varmtvann.

– Jeg trener i bassenget til Diakonhjemmet to ganger i uken. Uten varmtvannstreningen blir jeg stiv i hele kroppen og får store smerter, sier fylkesleder i NRF Oslo Jan Halvard Relbe-Moe.

Kommunen tar ikke ansvar

Oslo kommune fikk ved innføringen av samhandlingsreformen ansvaret for rehabilitering av sine kronisk syke innbyggere.

– Diakonhjemmet sykehus, det største kompetansesenteret for revmatologi i landet, må vite hvor viktig terapibasseng er i behandling av denne pasientgruppen. De har driftet et basseng på ren goodwill i seks år. Nå trenger sykehuset både pengene og arealet for å møte kravene fra Helse Sør-Øst. Oslo kommune tar ikke ansvaret sitt når de nå ikke kommer opp med et alternativt basseng med 34 grader. Det er ikke klokt! Det lønner seg å behandle kronisk syke mennesker. Alternativet er økte NAV-utgifter, forklarer fylkessekretæren.

Politikerne må på banen

For å sikre at helsen til kronisk syke i Oslo blir ivaretatt krever NRF at:

  • Politikerne tar ansvaret for de oppgaver de har blitt tildelt
  • Politikerne finner en løsning for perioden mellom nedleggelse av basseng på Diakonhjemmet og bygging av nye terapibasseng i Oslo
  • Norsk Revmatikerforbund får være med i planleggingsgruppen for de tre prosjekterte bassengene i Oslo.

– Nå trenger vi politisk handling – og det haster! Oslo kommune må ta initiativ til samtale med Diakonhjemmet for å se om de kan verne dagens basseng og frigjøre areal for utbygging av sykehuset. Eller eventuelt finne et annet basseng som kan varmes opp til 34 grader, sier Jelrik Nylund-van Berkel.

NRF kjemper for å sikre terapibasseng i Oslo

NRF har tatt initiativ til:

  • Møte mellom NRFs generalsekretær Tone Granaas, brukermedvirker Jon Hagfors og sykehusdirektør Anders Mohne Frafjord
  • Møte mellom NRF Oslo og direktør for aktivitetsavdelingen på sykehuset, Vegard Ytterland
  • Møte mellom NRF Oslo og ordfører, byrådssekretær for Sosial og helsebyråd Mette Kolsrud, byråd for idrett kultur og frivillighet, Rina Mariann Hansen.
  • Møte med NRF Oslo og Oslo AP ved Frode Jacobsen og varaordfører Kamshajiny Gunaratnam
  • Planlagt møte i uke 41 med Carl I Hagen (FrP) og møte i fylkesstyret til Oslo SV. Møte med James Lorentzen (Høyre)
  • Iverksatt underskriftskampanje med per dags dato nesten 3100 underskrifter og Facebookkampanjer
  • NRF Oslo jobber mot media for å få politikerne på saken raskere

– Kanskje det virker som en umulig oppgave for kommunen men ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid. Det kan kronisk syke alt om! avslutter fylkessekretæren i Oslo.