Hopp til innhold
Forside / nyheter / Klar Ferdig Tren online
Støtt oss

Klar Ferdig Tren online


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 11.06.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Treningskjeden SATS har markedsført seg med et omfattende treningstilbud på internett og Facebook i korona-tider. Visste du at også Norsk Revmatiker-forbund har et omfattende tilbud av treningsvideoer? Og vi gir deg det SATS ikke gjør digitalt, vi tilpasser til dine utfordringer.

Alle som følger Norsk Revmatikerforbund på Facebook, har lagt merke til at det har vært mye fokus på fysisk trening de siste ukene. Hver dag har vi lagt ut nye videoer med treningsprogram som medlemmene kan gjøre selv, i stua, i nærmeste trapp, på terrassen eller i hagen med hageredskapene som hjelpemidler.

Vil du kjøre mest styrke? Da kan du velge egne styrkeprogram. Eller kanskje synes du det er best å kjøre både styrke og kondisjon i samme økt? Vi har selvsagt program for det også.

Kan det blir for mye fokus på trening? Vi spør Norsk Revmatikerforbunds egen treningsguru, Ole-Martin Wold. – Nei det kan det ikke, ler han, men fortsetter i en mer seriøs tone. – Vi er en brukerorganisasjon som skal gi medlemmene våre det de trenger for å kunne leve på best mulig måte, og litt friskere.

Forskning viser, at ved siden av gode medisiner, er tilpasset trening det som har aller best virkning for å dempe betennelsene i kroppen. Da må vi fortelle det, sier han.

Men hva med dem som bare ikke er på treningssporet, hva vil du si til dem? – Det er aldri for sent å begynne, uansett hvor gammel du er. Bare litt kan gjøre en veldig stor forskjell, utfordrer han.

Norsk Revmatikerforbund er nå i ferd med å lage ferdig konseptet Klar Ferdig Tren. Det er et digitalt trenings-, aktivitets- og mestringskurs som passer for absolutt alle, uavhengig av hva slags form du er i.

– Dette kurset er ikke et rent fysisk trenings-konsept, men gir deg alt du trenger for at du som har en revmatisk diagnose eller muskel- og skjelettplager skal få en helsefremmende livsstil. Kurset tar for seg tema som styrke- og utholdenhetstrening, fysisk aktivitet, mestring og psykisk helse, motivasjon, livsstil og livsmestring og mye mer, reklamerer Ole-Martin.

Da koronaen kom, var også Norsk Revmatikerforbund nødt for å snu seg fort, og tilpasse seg ny tid med bruk av digitale kanaler. – Treningskjeden SATS var raskt ute med å flytte treningen sin fra treningssentrene og inn på internett og Facebook. Vi i Revmatikerforbundet har også tidligere laget treningsvideoer, men ordentlig fart på dette ble det ikke før koronaen kom. Nå kan du holde deg i god form både kondisjons- og styrkemessig ved jevnlig å kjøre gjennom våre treningsvideoer, sier Wold.

Til forskjell fra SATS, tilpasser Norsk Revmatikerforbund hele veien. I videoene vises ulike nivå og alternative måter å gjøre øvelsene på, eventuelt helt andre øvelser.

– For mange av dem som har revmatiske diagnoser eller muskel- og skjelettproblemer, varierer formen fra dag til dag. Noen dager kan man mestre alt, andre dager ligger det heller dårlig an. I tillegg har mange konkrete fysiske skader av sykdommen. Da tilpasser vi, sier Wold. Og legger til at han har sett mange med ulike utfordringer som finner løsninger som passer til akkurat hvor de er den aktuelle dagen. – Det er alltid noe man kan gjøre, understreker Wold.

Tilbake til Klar Ferdig Tren-kurset. Det er delt i uker. En ny kursmodul blir gjort tilgjengelig hver mandag. Da kan du planlegge uken din, slik at du får lagt inn de ulike innholds-elementene ut over uken. Kurset er lagt opp med tekster og dokumenter, video, oppgaver som både skal stimulere fysisk og psykisk.

– Før du starter, må du finne nivået du er på. Ta utgangspunkt i hva du tror og gå ett nivå ned. Da er det enklere å øke, anbefaler Ole-Martin Wold.

Tre enkle tips å ta med seg inn i kurset eller hverdagen hvis du ønsker å bli aktiv:

  1. Begynn rolig
  2. Gjør noe du synes er gøy
  3. Gjør det med noen andre

Selve kurset er en medlemsfordel. Fra 15. juni finner du det på nettsidene våre, passordet for å logge inn har du fått i nyhetsbrev. Lykke til!