Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Koronaviruset – spesielle hensyn med revmatisk sykdom?
Støtt oss

Koronaviruset – spesielle hensyn med revmatisk sykdom?


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 14.02.2020 / Oppdatert: 25.02.2020


Koronaviruset kan virke skremmende, særlig for dem som har en underliggende sykdom, eller som går på immundempende medisin. Vi har snakket med revmatolog Berit Flatøy fra Rikshospitalet, og spurt om dem med revmatisk diagnose må ta spesielle hensyn.

 

-Det er ingen grunn til spesielle tiltak for personer som ikke har symptomer, sier Berit Flatøy.

-Dersom smitten kommer til Norge, kan det ved feber og/eller luftveissymptomer være aktuelt å ta prøve av pasienter som får immundempende behandling som prednisolon, methotrexat og biologisk behandling. Det beste stedet å få oppdatert informasjon om dette er  å følge med på nettsidene til Folkehelsa (FHI), sier Flatøy.

Generelt er de samme hygiene-tiltakene som mot influensasmitte, som håndvask med såpe og vann og hånddesinfeksjon, effektive metoder for å unngå koronasmitte.

Når bør man søke legehjelp?

Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra berørte områder, eller etter nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset, bør kontakte lege. Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. Man bør informere legen om hvor og når man har vært på reise. Det anbefales telefonkontakt med legen før man kommer til undersøkelse.

For mer informasjon henviser Revmatikerforbundet til den kontinuerlig oppdaterte informasjonen på Folkehelseinstituttets netttside om Koronaviruset.

Oppdatert informasjon og aktuelle tall om Koronaviruset fra WHO, finner du på WHOs hjemmeside