Fikk du ikke med deg årets dialogseminar om revmatiske bindevevssykdommer på Rikshospitalet, kan du nå se hovedforedraget "Kortison – elsket og hatet" på NRFs YouTube-kanal.
I 2020 var det 70 år siden nobelprisen i fysiologi eller medisin ble gitt til de tre som utviklet kortison og for første gang tok det i bruk på mennesker. En vidundermedisin? Hva med bivirkningene?
I dette foredraget får du presentert både de positive og de negative sidene ved kortisonbehandling. Blir du av og til behandlet med kortison eller prednisolon, får du mye viktig kunnskap her.
Professor Øyvind Molberg ved revmatologisk seksjon ved OUS gikk gjennom historien til kortison og hvordan kortison har blitt brukt, og fortsatt brukes, innen revmatologien. (Molberg steppet inn for Olav Bjørneboe, overlege ved Martina Hansens Hospital som ble syk).
Phd og overlege Johan Arild Evang jobber ved seksjon for endokrinologi ved OUS, som behandler hormonsykdommer, og fortalte om bivirkninger man bør være oppmerksom på og hvordan forebygge. Særlig tok han opp viktigheten av å være oppmerksom på binyresvikt.
Øyvind Midtvedt, overlege ved revmatologisk seksjon på Oslo universitetssykehus (OUS) er programansvarlig for dialogseminaret og innledet hovedforedraget.
Powerpoint-presentasjonene er innbakt i filmen, men kan også lastes ned som egne filer her:
Seminarer om de enkelte diagnoser
Etter hovedforedraget var det parallelle sesjoner for de ulike diagnosene med mulighet for å stille spørsmål. Det var egne seminarer for Sjøgrens syndrom, systemisk sklerose, systemisk lupus erythematosus (SLE), myositter, MCTD og PMR (polymyalgia rheumatica) /AT (arteritis temporalis). I tillegg var det ett seminar om lungesykdom og ett om tannhelse ved Tako-senteret.
Hva er dialogseminaret?
Dialogseminaret om bindevevssykdommer arrangeres årlig ved Rikshospitalet i Oslo, og er et samarbeid mellom Oslo universitetssykehus, Lærings- og mestringssenteret Rikshospitalet, KRE, og Norsk Revmatikerforbund.
Dialogen er kjernen i dialogseminaret, et sted der forskere, klinikere og pasienter møtes.
Fikk du ikke med deg årets dialogseminar, anbefaler vi at du følger med neste år. Hvert år rundt mars/april arrangeres dialogseminaret om bindevevssykdommer i samarbeid med OUS.
Hver høst arrangeres dessuten dialogseminar om inflammatoriske revmatiske sykdommer i samarbeid med Diakonhjemmet sykehus.