Hopp til innhold
Forside / nyheter / Kristin: – Jeg ville ikke være syk
Støtt oss

Kristin: – Jeg ville ikke være syk


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 12.04.2019 / Oppdatert: 12.04.2019


Kristin Eid (43) var odelsjente og skulle ta over familiens gård på Blaker. Da hun var 16 år gammel fikk hun beskjeden som forandret alt.

– Jeg hadde leddgikt. Leddgikt? Er det ikke bare gamle som får det? Den eneste jeg visste om som hadde leddgikt var oldefaren min. Han satt alltid på en pinnestol og banket i gulvet med stokken sin når han trengte noe. De kalte ham for «sure oldefar», forteller Kristin.

Kristin vokste opp på gård. Hun elsket å jobbe med dyr og drev mye med hest. I tillegg jobbet hun som fjøsavløser på flere gårder i nærområdet. Hun begynte å slite med smerter i hendene, og en dag var det blitt så ille at hun ikke klarte å skrive på eksamen. Hun gikk til helsesøster på skolen, og hun skjønte med en gang hva dette kunne være. Etter noen runder med testing og blodprøver fikk hun påvist leddgikt.

– Jeg ble sint. Jeg ville ikke være syk. Jeg brukte flere år på å akseptere at jeg ikke kunne ta over gården og gjøre det jeg hadde lyst til i livet, sier Kristin.

TROSSET REVMATOLOGENE

Da Kristin var 23 år gammel nådde hun bunnen. Hun var sengeliggende og greide ikke en gang å børste håret eller pusse tennene selv. – Bare det å ligge i senga var vondt. Vekten av dyna var for mye for kroppen min. Jeg hadde fått god hjelp av en revmatolog på Martina Hansens hospital, men de anbefalte meg nå å søke om uføretrygd. Det var helt uaktuelt for meg! Det måtte da være noe jeg kunne jobbe med? På Martina Hansens hospital møtte jeg en fantastisk sosionom som fascinerte meg veldig. Jeg tenkte – kan jeg ikke jobbe med dyr, så skal jeg bli sosionom!

Kristin trosset rådet fra revmatologen og tok sosionomutdannelse på deltid. Etter utdannelsen fikk hun praksisplass i Ullensaker kommune. I dag jobber hun hundre prosent som ruskonsulent i Enebakk kommune.

FATIGUE

Da Kristin var 28 år gammel begynte hun på biologiske medisiner. – Det hadde veldig god effekt på meg. De dårlige periodene ble mye bedre, og jeg hadde ikke lenger dager som sengeliggende. Men jeg må fortsatt ta hensyn til sykdommen og lytte til kroppen. Jeg må ikke glemme at jeg er syk. Det er dager jeg er fullstendig utmattet og ikke orker å gjøre noe som helst. Det er som om jeg har en åpen kran på hver hæl som aldri slutter å tømme meg for energi. Da må jeg justere forventningene mine og sortere hva jeg bruker energi på. På de verste dagene ligger jeg gjerne under teppet på sofaen og ser på søppel-tv hele dagen. Da er det godt å ha en mann som forstår, og som gir meg rom til å hvile, forteller hun.

– På de verste dagene ligger jeg gjerne under teppet og ser på søppel-tv hele dagen, sier Kristin.

VIL HJELPE ANDRE

Kristin deltok på NRFs Sykt Aktivkurs i 2015, noe hun hadde stort utbytte av. – Det var et kjempebra opplegg. Jeg møtte andre som hadde det som meg, og vi kunne dele erfaringer med hverandre. For første gang følte jeg meg trygg på at jeg håndterte sykdommen min riktig, forteller Kristin. Sykt Aktiv er et friskfokusert mestringskurs i regi av NRF der deltagerne lærer verktøy og metoder for å bruke fysisk aktivitet som medisin. Det handler det mye om å sette seg mål, og om endre tankemønsteret sitt. – Jeg satte meg som mål å trene to ganger i uka, og gjøre mindfulness tre ganger i uka. Jeg klarte det, og gjør det fortsatt, sier hun fornøyd.

Videre har Kristin har også blitt kursleder for Energigiverne, et selvhjelpskurs for personer som lever med kronisk utmattelse utarbeidet i samarbeid med Diakonhjemmet sykehus. Til høsten skal hun holde eget kurs i Sørum revmatikerforening.

– I Energigiverne jobber man kognitivt for å få en bedre aktivitetsbalanse og mer overskudd i hverdagen. Jeg kan mye om kognitiv terapi fra utdannelsen min, men her lærte jeg hvordan man bruker disse metodene overfor revmatikere. Jeg gleder meg, og håper jeg kan inspirere andre til å få mer overskudd i livet.

Kristins mestringstips

Med full jobb og to barn som begge krever sitt, har Kristin sine egne metoder for å mestre hverdagen. Her er hennes beste råd og tips:
> Gjør ting du har lyst til å gjøre, og finn din måte å gjøre det på
> Det finnes ikke problemer, bare utfordringer
> Vær bevisst på hva du spiser. Jeg må for eksempel holde meg unna alkohol og svinekjøtt, ellers kan jeg bli kjempedårlig
> Vær aktiv hver dag! Trening er den beste medisinen. Jeg tvinger selv ut på tur, selv på de dårlige dagene
> Vær sammen med mennesker som gir deg energi, ikke de som tapper deg

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 3/2018. Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider. Er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn her.