Hopp til innhold
Forside / nyheter / Lockdown – hvordan takle korona-hverdagen
Støtt oss

Lockdown – hvordan takle korona-hverdagen


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 19.11.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Det kan hende du enten er i lockdown eller at du behandler deg selv litt deretter i henhold til de nåværende retningslinjene. For å hindre mulig smitte eller smitterisiko er det ofte utfordrende å strukturere hverdagen like godt som en vanlig hverdag. Covid-19 situasjonen påvirker oss alle og gir bekymring rettet mot vår fysiske, psykiske og sosiale helse. Her får du noen gode råd som kan hjelpe deg å takle situasjonen.

Akseptere
Et godt tips er å se på hva er det du kan gjøre med situasjonen du står i. Det er viktig at du aksepterer situasjonen slik den er, og du må tilpasse deg den deretter. Det er utrolig kjedelig at en ikke får deltatt på planlagte turer, møtt de menneskene en ønsker eller kanskje deltatt på den faste aktiviteten. Nå er det spesielt viktig for den som isolerer seg mer hjemme å ha rutiner.

Rutiner på mat; tidspunkt på matinntak og hva du får i seg nå som maten er mer tilgjengelig enn tidligere.

Søvn; når du står opp, når du legger deg, hvor mange timer søvn får du, og hvordan er døgnrytmen.

Aktivitet og bevegelse; hvordan aktiviteter sørger du for at kroppen din utfører i løpet av en dag? Bruker du mer energi enn det du får i deg? Det er overraskende lett å falle helt ut av de faste rutinene, og da er det også enklere å falle for de enkle og usunne valgene.

Prioriter nok søvn, riktig mat og fysisk aktivitet/trening på den måten som passer din situasjon best.

Grip muligheten
Nå har du mulighet til å gripe muligheten til å tenke nytt. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare trening, søvn og mat, men livet generelt. Har du lyst til å lære deg noe nytt? Kanskje teste en ny hobby eller pusle et puslespill på 1000 brikker? Det er lurt å være litt mer åpen, og kanskje prøve ut noe du ikke har hatt tid til ellers. Dette er en perfekt mulighet til å utnytte sjansen og kanskje kommer du både smartere og gladere ut på den andre siden? Hvis hobbyen du ønsker å starte med må ventes med til samfunnet er mer åpent for slike aktiviteter, hvorfor ikke planlegge og finne tid til det når det igjen blir mulig å gjennomføre?

Rutiner
Nå som det er lockdown flere steder i landet, frister det kanskje å utsette gjøremålene på morgenen litt, eller kanskje bare sløve litt på sofaen på ettermiddagen da motivasjonen for å komme seg gjennom dagen ikke er like til stedet. Planlegg uken din, legg en plan for når du skal stå opp, når du skal legge deg og når du skal legge inn trening eller fysisk aktivitet i løpet av dagen. Dette er gode og helsefremmende tanker, og skriv de gjerne ned slik at det blir litt mer «ekte».

Lystbetont fysisk aktivitet og trening
Selv om du ønsker å bli bedre på en ting, kanskje var i oppstartsfasen av det å begynne å trene eller aldri har trent før, er det å gjøre noe aktivitet eller trening viktig. Nå som motivasjonen blir satt på prøve, kan det å trene hjemme alene være det vanskeligste. Da er det viktigere enn noen gang å fokusere på trening og aktivitet som gjør deg glad, i dag og fremover. Det er kanskje ikke alltid det lureste å utfordre motivasjonen sin ved å gjøre en form for aktivitet som er lite fristende. Gjør den aktiviteten som du får mest igjen for.

Et eksempel: Gjør noe spesielt når du går tur, for eksempel kan det være å høre på en lydbok. Du legger lydboken som en eksklusiv «bare når jeg går en tur» lydbok, og da vil det kanskje være mer spennende å gå tur fordi du vil høre mer av hva som skjer i boken. Det kan potensielt gi positive og glade tanker mot det å gå tur, fordi da får du høre neste kapittel. Dette gjelder selvfølgelig flere aktiviteter. Det er enklere å lure seg selv enn en tror.

Tankens kraft
Det å ha en god indre dialog handler om å gi seg selv støttende og vennlige beskjeder fremfor nedbrytende og destruktive beskjeder når en har det vanskelig. Væren støttende pårørende til seg selv. Kunsten er å ikke gi sannhet til alle sine egne tanker, men velge hvilke tanker en skal bry seg om og hvilke en bare skal la seile av gårde. Kognitiv tanketrening er et verktøy for å endre indre dialoger som ikke er hensiktsmessige.

En liten oppgave til deg:

  • Hvor mye plass skal situasjonen vi står i nå ta i mitt liv, og hvor mye hensyn skal jeg ta?
  • Det er kjedelig situasjon å stå i, men hvordan påvirker dette meg hvis jeg også blir redd og trist?
  • Leder det til gode støttende tanker, eller er de dystre, negative og bekymringsfulle?

 

Forfattere: Personlig trener og coach Kaya Synnøve Kristiansen /frisklivsrådgiver Ole-Martin Wold, NRF