Hopp til innhold
Forside / nyheter / Mangel på autorisasjon for akupunktører går utover kvaliteten
Støtt oss

Mangel på autorisasjon for akupunktører går utover kvaliteten


Skrevet av: Camilla Stabell / Publisert: 19.08.2022 / Oppdatert: 14.10.2022


Leder i Akupunkturforeningen, Guro Svenkerud Fresvik, og fagsjef for interessepolitikk i NRF, Ann Kristin Bakke, i debatt om autorisasjon for akupunktører under Arendalsuka. Foto: Camilla Stabell.

Akupunktører defineres ikke som ytere av helsehjelp på tross av at behandlingen både anbefales og benyttes av det offentlige helsevesenet. Mangel på autorisasjon for yrket går utover kvalitet og pasientsikkerhet.

Under Arendalsuka inviterte Akupunkturforeningen til debatten «Hvem sitter på fasiten for hva som er helsehjelp?»

– Vi har to problemer vi trenger hjelp til å få løst. Slik begynte leder i Akupunkturforeningen, Guro Svenkerud Fresvik, sitt innlegg under debatten. – Akupunktører er ikke autoriserte, og momsfritaket er fjernet for våre tjenester, slik at prisene på behandling har økt med 25 prosent for våre pasienter.

Norsk Revmatikerforbund deltok på arrangementet med generalsekretær, Bo Gleditsch, og fagsjef for interessepolitikk, Ann Kristin Bakke.

– Mange av våre medlemmer bruker akupunktur som smertelindring. Når flere forteller oss at de endelig har funnet noe som virker, og har uttrykt at de nærmest har fått livet tilbake, da vil vi passe på at våre medlemmer får den helsehjelpen de har krav på, innledet Gleditsch.


Foto: SMB Norge/Johnny Syversen

Veien til autorisasjon

I fjor ba Stortinget regjeringen om å konkludere om akupunktører burde autoriseres som helsepersonell, men under statsbudsjettet 2022 fikk Akupunkturforeningen avslag på søknaden. Det betyr at hvem som helst fortsatt kan kalle seg akupunktør, uten at det stilles krav til utdanning eller kompetanse.

Sammenlignbare yrker som yter helsetjenester har de senere årene fått autorisasjon, slik som kiropraktorer, naprapater og osteopater. Akupunktur som behandling anbefales av offentlige helsemyndigheter, og benyttes av det offentlige helsevesenet. Likevel defineres ikke akupunktører som ytere av helsehjelp.

– Kan være en kone for min mann

Ann Kristin Bakke deltok i debatten sammen med leder av Akupunkturforeningen og stortingsrepresentantene Sverre Myrli (Ap) og Erlend Svardal Bøe (H).

– Mange av våre medlemmer har enormt mye smerter. Et medlem fortalte meg at akupunktur hjelper henne å leve i hverdagen, og at hun kan være en kone for sin mann, fortalte Bakke.

– NRF er tydelig på at vi må ha kvalitet i behandlingen. Uten autorisasjon, vil kvaliteten rammes og det vil gå utover pasientsikkerheten.

Dyrere tjenester

Fra 1. januar i år ble akupunktur momsbelagt.

Mange av NRFs medlemmer er uføretrygdene og har dårlig økonomi. NRF gjennomførte nylig en spørreundersøkelse blant 2400 av sine medlemmer og spurte om momsvedtaket har hatt betydning for deres bruk av akupunktur.

– Mange svarte at de ikke har råd til tjenesten lenger, sier Bakke.

Behov for politisk støtte

Stortingsrepresentantene Sverre Myrli (Ap) og Erlend Svardal Bøe (H) lente seg begge på at spørsmålet om autorisasjon må gjennom en helhetlig faglig behandling av Helsedirektoratet før saken kan behandles på Stortinget.

Fresvik mener imidlertid det må politisk handlekraft til for å få til en autorisasjon og få faget akupunktur inn i ryddige og ordnede former. Momsfritaket mener hun enkelt kan løses gjennom statsbudsjettet 2023.

– Momsfritaket må fjernes, det er ingen grunn til å ha en helhetlig gjennomgang for å løse det. Ikke gjør det for meg, men gjør det av hensyn til medlemmene i NRF og andre, for det er de det går utover, sa Fresvik.

Ann Kristin Bakke fikk siste ord i debatten og snakket direkte til politikerne.

– Ta med dere at dette er en viktig sak for NRFs 30 000 medlemmer og over en million mennesker i Norge som har en muskelskjelettsykdom eller revmatiske sykdom.

Foto: SMB Norge/Johnny Syversen