Hopp til innhold
Forside / nyheter / Kosthold: Mat med energi
Støtt oss

Kosthold: Mat med energi


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 30.10.2018 / Oppdatert: 17.10.2023


Du kan ikke spise deg frisk fra fatigue, men det er mye du kan gjøre med kostholdet for å forebygge og begrense fatigue ved revmatisk sykdom.

Tekst: Kristi Herje Haga / Foto: Marius Fiskum

Det er vanskelig å orientere seg i jungelen av utallige dietter, supermat og ulike anbefalinger når det gjelder kosthold. Kan man bruke mat for å hjelpe en trøblete kronisk sykdom?

Vi har tatt en prat med ernæringsfysiolog og coach Ann-Christin Hansen. Hun har selv Bekhterev og har derfor personlig erfaring med kosthold og fatigue. I tillegg har hun veiledet mange revmatikere og kronisk syke med fatigue som en del av sykdomsbildet.

Bruk rene råvarer og spis masse grønnsaker!

Hva er bra mat for å forebygge fatigue?

– Det er viktig å få i seg alle næringsstoffene kroppen trenger for å få best mulig energi og jevnt blodsukker. Antioksidanter, olivenolje, gode proteinkilder og riktig type fett (nøtter, frø, linser) gir jevnere energi enn raske karbohydrater fra sukker og hvetemel. Bruk rene råvarer og spis masse grønnsaker!  Det viktigste når du har manko på energi, er å gi kroppen de beste forutsetninger for å hente seg inn og få tilbake energien. Det som ofte skjer ved fatigue, er at man tyr til raske løsninger fordi man ikke orker lage mat. Da blir det gjerne bare verre, sier Ann-Christin.


– Frokost er dagens første måltid. Bruk rene råvarer og spis masse grønnsaker, sier Ann-Christin.

Planlegging

Ann-Christins beste tips for å holde på gode rutiner med mat, er å planlegge. Hun minner oss på at det bør ikke komme som en overraskelse at vi må spise flere ganger hver dag!

– Bruk de dagene du har godt med energi til å lage større kvanta med mat, slik at du kjapt og enkelt kan varme opp noe når du er sulten. Ha med deg matpakker når du er på farta og er usikker på hva slags mat du får tak i. Det er viktig å følge kroppen og spise når du er sulten. Vær litt i forkant av ”magesulten” slik at du unngår overspising.

Ikke tro på alt du leser i media eller kast deg på nye trender.

Stress ned!

Mange av de som kommer til Ann-Christin er stresset av alle kostholdsrådene. Hun poengterer at det er sammensetningen som er viktig, og tenke helhetlig.

– Litt av alt er bra, og man skal ikke bry seg om alle «sannhetene» som dukker opp. Hvis stresset rundt kostholdet blir for høyt, er dette så stor belastning for kroppen at det kan påvirke oss mer negativt enn selve kostholdet. Ikke tro på alt du leser i media eller kast deg på nye trender. Finn heller ut hva som passer for deg, forklarer Ann-Christin.


– Fisk, fjærkre, frø og nøtter gir jevn energi til sprekere føtter, sier Ann-Christin.

Tenk helhet

– Jeg har mange kunder som er revmatikere. De fleste har sammensatte problemstillinger med betennelser, smerter og periodevis fatigue. Det er viktig å se kosthold i forhold til andre elementer som påvirker helsa. Vi er helt nødt til å tenke helhet for å redusere symptomer og dårlige perioder, avslutter Ann-Christin.

Ann-Christins beste råd:

  • Spis mer farger og mindre av det hvite, så hjelper du tarmen din med alt slitet
  • Fisk, fjærkre, frø og nøtter gir jevn energi til sprekere føtter
  • Olivenolje, hvitløk, urter og bær er mat som gir kraft til kroppens forsvarshær
  • Ikke gap over for mye, ta ett og ett steg
  • Vær oppmerksom på tanker som kan sette sitt preg
  • Vær snill med deg selv, lytt og lær av kroppen din
  • En plan for mat og helse kan bli din beste medisin

Bli medlem!

Send sms
NRF MEDLEM
til 2474

Innmeldingsskjema