Hopp til innhold
Forside / nyheter / Møt tvillingene med artrose og hofteprotese
Støtt oss

Møt tvillingene med artrose og hofteprotese


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 06.03.2019 / Oppdatert: 06.03.2019


De eneggede tvillingene Lars og Morten Hekneby fikk begge problemer med venstre hofte, begge fikk diagnosen hofteartrose og begge har fått satt inn hofteprotese. De ble til og med operert på samme dag!

Morten Hekneby (62), Vestfold
Overlege
Diagnose: Hofteartrose

– Lars og jeg er eneggede tvillinger. Vi har alltid vært veldig fysisk aktive og har blant annet dratt i gang kick- boxingforbundet i Norge. Vi er mye på fjellet, går på ski og står Telemark. I 2006 fikk vi begge problemer med venstre hofte og ble operert på samme dag. Jeg var i utgangspunktet skeptisk til protese; jeg var bekymret for at den skulle ødelegge muligheten til å være aktiv.

– Ved småskader har jeg alltid trent bort smerten med hjelp av manuell terapeut og fysioterapeut, men denne gangen ble det bare verre og verre og operasjon var nødvendig. Noen år senere fikk jeg også operert høyre hofte. Alt gikk bra og jeg er veldig fornøyd og takknemlig for hva det offentlige helsevesenet innen ortopedi har gjort for meg. Smertene har blitt borte, og hofteprotesene har ikke begrenset meg som jeg fryktet. Jeg trener fortsatt fire ganger per uke.

Lars Hekneby (62), Buskerud
Tannlege
Diagnose: Hofteartrose, kneartrose

– Før hofteoperasjonen kunne jeg så vidt gå. Jeg haltet og det ene kneet stakk ut når jeg syklet. Hofteoperasjonen gjorde at jeg kunne komme tilbake til det gode gamle livet med ski, kajakkpadling, sykling, fjellturer, squash, klatring, fotball osv. Helsen er 100 prosent normal. Jeg har aldri vondt og har nesten full bevegelighet, takket være mange dyktige fagfolk og fin årlig oppfølging på Ullevål med både røntgen og blodprøver.

– Å være fysisk aktiv er ikke pålagt trening for meg eller noe jeg må, det er bare noe positivt. Jeg får alltid mer energi etter treningen. Ettersom jeg også har problemer i begge knær løper jeg ikke lenger, men det er min eneste begrensning. For øvrig fungerer jeg 100 prosent normalt og hofteprotesen er ikke et tema. Artritt og artroser har alltid vært et problem i vår slekt. Noen har leddgikt, en annen har fått protese i et kne, og en tredje har ankyloserende spondylitt (tidl. Bekhterevs sykdom) og polyartritt. Men vår mor, som er hele 101 år, har vært heldig og ikke hatt noen slike problemer.


Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 1/2018. Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider. Er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn her.